Skip to main content
Login | Suomeksi | På svenska | In English

Browsing by Issue Date

Sort by: Order: Results:

  • Kruse, Mathias (2025)
    Mitt syfte med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning redogöra för organisatorisk identifikation och dess betydelse för tillhörighet och engagemang på arbetsplatser. Organisatorisk identifikation (OI) definieras som en process där medarbetarnas självbild gradvis integreras med organisationens mål och värderingar, vilket leder till en djup känsla av tillhörighet. Genom en litteraturöversikt analyseras tidigare forskning om OI, där teorier som den sociala identitetsteorin (SIT) används för att belysa hur stark OI kan påverka medarbetares känsla av tillhörighet och arbetsengagemang gentemot organisationen. Denna studie bygger på en översikt av relevant litteratur och inkluderar både klassiska och samtida studier. Resultaten visar att OI främjas av en kombination av interna och externa faktorer, såsom sociala interaktioner, stödjande ledarskap, en inkluderande organisationskultur och en positiv arbetsmiljö. Tillhörighet stärks när medarbetare upplever att deras värderingar är i linje med organisationens och när det finns tydliga möjligheter för social interaktion och samarbete. Engagemang skapas i sin tur genom medarbetarnas känsla av delaktighet, vilket förstärks av stöd från kollegor och ledare samt av organisationens förmåga att erkänna och belöna medarbetarnas prestationer. Externa faktorer, såsom organisationens rykte, spelar också en avgörande roll för att förstärka medarbetarnas stolthet och känsla av identifikation med organisationen. Avhandlingen avslutas med rekommendationer för framtida forskning kring OI, särskilt med fokus på hur digitala arbetsmiljöer och kulturella skillnader påverkar tillhörighet och engagemang.
  • Kempe, Jenny (2025)
    Metoden för denna avhandling är litteraturöversikt. Syftet är att, utgående från tidigare forskning, undersöka hur anhöriga påverkas av att leva med en familjemedlem som har schizofreni och på vilket sätt vården kan erbjuda stöd åt den sjukas anhöriga. På basis av syftet skapades tre forskningsfrågor: 1) Hur påverkas anhörigas livskvalitet av att leva med en familjemedlem som har schizofreni, 2) Vilka utmaningar upplever anhöriga i sitt stöd till en familjemedlem med schizofreni och 3) Hur kan vården erbjuda stöd åt anhöriga till en familjemedlem med schizofreni? Resultaten visar att anhöriga ofta upplever en hög vårdbörda, vilket påverkar deras livkvalitet negativt. Vanliga utmaningar som anhörigvårdare kan uppleva är känslomässig belastning, praktiska svårigheter och etiska dilemman. Trots vårdbördan och olika vardagliga utmaningar upplever vissa anhöriga även positiva effekter av vårdgivandet, såsom bättre sammanhållning i familjen och personlig utveckling. Skillnader i olika sociodemografiska faktorer, såsom kön, utbildningsnivå och ekonomisk status, påverkar också anhörigas upplevelse av vårdgivandet. Vårdinsatser som psykoedukation och vårdmodellen för öppen dialog har visat lovande resultat för att minska på vårdbördan och förbättra livskvaliteten hos anhöriga. Trots de lovande resultaten behöver man forsatt forskning från olika länder, inkludera fler manliga anhöriga i studierna och utreda långsiktiga effekterna av vårdinsatserna för den sjuka och dennas anhöriga för att öka generaliserbarheten av resultaten.
  • Pulkkinen, Fanny (2025)
    Syftet med denna avhandling är på basen av tidigare forskning undersöka hur emotionell intelligens kan bidra till ett gott ledarskap samt vilken betydelse ledarens emotionella intelligens kan ha för medarbetarna och organisationen. Avsikten är att skapa en djupare förståelse för begreppet ”emotionell intelligens” och dess betydelse för ledarskap samt för medarbetarna och organisationen. Ledare med hög emotionell intelligens har en positiv inverkan på arbetsmiljön och medarbetarnas välbefinnande. De kan skapa en trygg och stödjande miljö där medarbetarna känner sig motiverade, uppskattade och trygga. Ledarskap innebär inte enbart att fatta beslut och ge order, utan även att kunna inspirera, motivera och stödja medarbetarna till att nå sin fulla potential. Därmed har behovet för emotionell intelligens ökat inom organisationer. Litteraturöversikten utforskar även betydelsen av de fem nyckelkomponenterna inom emotionell intelligens: självkännedom, självreglering, motivation, empati och sociala färdigheter. Genom att utveckla dessa komponenter kan ledare förbättra sin förmåga att bygga starka relationer, kommunicera effektivt, inspirera och motivera medarbetare, hantera konflikter konstruktivt samt leda förändringsprocesser. Ledare med hög emotionell intelligens kan identifiera orsakerna till konflikter, kommunicera på ett sätt som minskar spänningar och hitta lösningar som gynnar alla parter. De kan även effektivt kommunicera en vision för förändring, hantera den oro och osäkerhet som förändringar kan skapa samt skapa delaktighet i processen. Litteraturöversikten ger starka argument för att emotionell intelligens är en avgörande faktor för ett gott ledarskap och en viktig faktor för att skapa en positiv, produktiv och välmående arbetsmiljö.
  • Fagerholm, Selma (2025)
    Mitt syfte med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning undersöka vad som skapar arbetsengagemang hos arbetstagare samt vilka centrala följder engagemanget har. Trots relativt höga engagemangsnivåer i Finland har nivåerna sjunkit något sedan covid-19-pandemin, samtidigt som uppsägningar och sjukskrivningar har ökat. Detta tyder på att organisatoriska drivkrafter och makrostrukturer är betydande för arbetsengagemanget. Trots detta, görs de flesta insatser för ett ökat engagemang på individnivå. För att få så långsiktiga lösningar som möjligt bör man undersöka arbetsengagemangets drivkrafter och följder djupare. Avhandlingen har genomförts som en litteraturöversikt, där resultatet sammanställs och jämförs på individ-, grupp- och organisationsnivå. Dessutom tillämpas teorier som ”Job Demands-resources”- modellen och självbestämmandeteorin för att man ska förstå arbetsengagemang. Resultatet från litteraturöversikten presenteras utifrån flernivåperspektivet och visar att arbetstagares engagemang främjas av flera drivkrafter och har centrala följder på alla nivåer i organisationen. Drivkrafterna är t.ex. uppfyllande av psykologiska behov som psykologisk trygghet och autonomi, arbetstagarens och arbetsteamets möjlighet att anpassa arbetsuppgifterna, ett engagerande ledarskap och goda relationer på arbetsplatsen. Det krävs också insatser från organisationens sida som t.ex. en effektiv strategiimplementering och främjandet av en stödjande organisationskultur där organisationen tar ett socialt ansvar för arbetstagarna. Det ligger i organisationens intresse att främja arbetsengagemang, då det har konstaterats ha positiva följder för hela organisationen. Engagerade arbetstagare är exempelvis ofta mer produktiva och innovativa, mår bättre och är mer lojala mot teamet och organisationen. Ofta tenderar engagemanget att fungera som en buffert mot arbetslivsrelaterade utmaningar t.ex. utbrändhet, samt göra arbetstagarna mer samarbetsvilliga. Arbetsengagemang leder därför på lång sikt till att organisationen blir mer flexibel och konkurrenskraftig. Däremot är det nödvändigt att också beakta att ett överdrivet arbetsengagemang också kan vara skadligt och belastande för arbetstagaren. Litteraturöversikten efterlyser fortsatt forskning, speciellt gällande longitudinella studier och studier som undersöker diskurser kring arbetsengagemang i olika kulturer och arbetsmiljöer. Litteraturöversikten för också en kritisk diskussion om resultaten och individualiserande praktiker.
  • Borgman, Sandra (2025)
    Syftet med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning undersöka födelseordningens samverkan med personlighet. De centrala forskningsfrågorna som behandlas är: 1) Finns det ett samband mellan födelseordning och personlighet? 2) Vilka personlighetsdrag är mest framträdande hos de olika positionerna i syskonskaran? och 3) Vilka faktorer kan påverka födelseordningens samverkan med personlighet? I avhandlingen presenteras viktiga teorier av forskare som Alfred Adler, som först föreslog att födelseordning kan påverka personlighetsutvecklingen, samt mer moderna studier av Frank J. Sulloway som identifierar framträdande personlighetsdrag kopplade till syskonpositioner. Avhandlingen är en litteraturstudie, där tidigare forskning inom området analyseras och sammanställs för att identifiera insikter kring personlighetsdrag relaterade till födelseordning. Resultaten visar att förstfödda ofta uppvisar drag som ansvar och ledarskap, medan mellanbarn tenderar att bli mer självständiga och sistfödda vanligtvis är mer sociala och uppmärksamhetssökande. Vidare framhävs att faktorer som miljö, kön och kulturella kontexter har betydande effekter på födelseordningens samverkan med personlighet. Slutsatserna indikerar att födelseordningens samverkan med personlighet är komplex och påverkas även av andra faktorer, vilket ger viktiga insikter för framtida forskning.
  • Seppälä, Roni (2025)
    Syftet med denna avhandling är att redogöra för vilka socialpsykologiska processer som skapar sådan fientlighet mot andra människor som leder till kollektiva våldshandlingar. Avsikten med detta är att sammanställa socialpsykologisk kunskap om sådana socialpsykologiska strukturer som står i vägen för fred. Materialet har samlats genom systematiska litteratursökningar från olika vetenskapliga databaser och det teoretiska materialet består huvudsakligen av socialidentitetsteoretiska (SIT) verk från senare 1900- talet och början av 2000-talet. Teoribildningen stärks av och jämförs med andra socialpsykologiska teorier och forskning kring utgruppsfientlighet och kollektivt våld. Till dessa hör Albert Banduras teori om moraliskt disengagemang och vissa tillämpningar av diskursanalys och subjektspositioneringsteori. Litteraturöversikten beskriver systematiskt olika socialpsykologiska mekanismers bidrag till konstruktionen av fienden, börjandes från självkategoriseringsprocessen som är en central del av varseblivningen. Kollektiva våldshandlingar kräver också ideologiskt berättigande, som bland annat tar sin form i en stereotyperad uppfattning av utgruppen som ett existentiellt hot mot den absolut goda ingruppen. Konformistiska grupprocesser och ledarfigurer bidrar genom olika diskurser till en ytterligare radikalisering av gruppmedlemmarna, som skapar ett narrativ där elimineringen av utgruppen blir en dygdig handling. Hat och våld gentemot fienden berättigas dessutom genom olika moraliska disengageringsstrategier, så som dehumanisering av offret. Litteraturöversikten visar att konstruktionen av fienden är beroende av flera sociala omständigheter som samverkar med en mängd psykologiska processer. Det finns mycket socialpsykologisk forskning angående konstruktionen av fienden och flera avslöjar många tankefel i hur människor berättigar hat och våld.
  • Ek-Malm, Linda (2025)
    Arbetsrelaterad stress har blivit allt vanligare inom olika yrkesgrupper och särskilt utbrett är det bland socialarbetare inom barnskyddet, vars främsta uppgift är att hjälpa barn, ungdomar och familjer i svåra och utsatta livssituationer. Men vilka är orsakerna till denna stress? Förutom arbetsrelaterade faktorer såsom hantering av komplexa, ofta känslomässigt tunga situationer och ärenden, hög arbetsbelastning, rollkonflikter, begränsade handlingsutrymmen och handlingsmiljöer, teknikstress och digitalisering, föränderlig lagstiftning och riktlinjer bidrar även ökade krav, effektivitet, omorganiseringar och ekonomiska åtstramningar till stressen. Dessutom kan individuella egenskaper som kön, ålder, personlighet, värderingar, utbildningsnivå och erfarenhet spela en betydande roll i sammanhanget. Tillsammans kan dessa faktorer utlösa olika stressreaktioner hos socialarbetare, vilket påverkar både deras psykiska och fysiska hälsa. Mitt syfte med denna kandidatavhandling och litteraturöversikt är att, genom en kvalitativ tematisk innehållsanalys, beskriva vad arbetsrelaterad stress innebär för socialarbetare inom barnskyddet samt undersöka varför de prioriterar andras välmående framom sitt eget. Utifrån tidigare nordiska studier under tidsintervallet 2012-2024 identifieras organisatoriska och personliga risk- och skyddsfaktorer som påverkar socialarbetares stress och arbetshälsa. Vidare undersöks hur stressen kan hanteras och förebyggas samt om det finns skillnader mellan socialarbetare inom barnskyddet och andra serviceområden. Teorier och modeller utformade av Antonovsky (2005), Lazarus och Folkman (2008; 1984), Karasek och Theorell (1990) samt Bakker och Demerouti (2007) används för att analysera hur de olika risk- och skyddsfaktorerna samverkar i praktiken samt rekommendationer som kan förbättra arbetsmiljön och välbefinnandet bland socialarbetare diskuteras. Dessa kan i framtiden bidra till att förebygga och förhindra utmattning, långtidssjukskrivningar och arbetsplatsbyten samt skapa en mer hållbar arbetsmiljö och effektiv verksamhet inom socialt barnskyddsarbete.
  • Nieminen, Mikaela (2025)
    Nyheter, diskussioner i samhället och statistik visar att mental ohälsa och sämre välbefinnande både i allmänhet och på arbetsplatser har ökat. Syftet med denna litteraturöversikt är att utgående från tidigare forskning undersöka om och i så fall hur ledarskapet kan ha betydelse föranställdas sociala och psykiska välbefinnande med fokus på fördelar och nackdelar med transaktionellt och transformativt ledarskap. Kända ledarskapsforskare och teoretiker som nämns flera gånger i avhandlingen är Bernard Bass, James MacGregor Burns och Max Weber, eftersom dessa har lagt grunden till det moderna ledarskapet. Resultaten av denna litteraturöversikt visade att det inte är klart huruvida det transaktionella eller det transformativa ledarskapet är gynnsammare för anställdas välbefinnande eftersom det finns både fördelar och nackdelar med vardera ledarskapsstilen. Fördelar med den transaktionella ledarskapsstilen gäller främst arbetstillfredsställelsens inverkan på välbefinnande. Den transaktionella ledaren kan även genom organisationsklimatet och belöningar främja anställdas personliga tillväxt, vilket främjar välbefinnande. Nackdelar med det transaktionella ledarskapet är bland annat att det kan leda till negativa utfall som utmattning, otillfredsställelse, fysiska symptom, tankar om att säga upp sig och dålig prestation. Dessutom fokuserar det transaktionella ledarskapet på regler och ordning och det kan leda till att innovation och självstyre dämpas samt att det inte finns mycket utrymme för olika synpunkter och perspektiv. Fördelar med den transformativa ledarskapsstilen är bland annat den goda relationen mellan ledare och anställda, positiv arbetsmiljö, anställdas förtroende för ledare, höga nivåer av psykiska resurser, arbetstillfredsställelse och engagemang, stöd, motivation, trygghet, stresshanteringsförmåga och uppfyllande av psykiska behov. Dessutom bidrar det transformativa ledarskapet till att anställda känner att deras arbete har mening, vilket i sin tur främjar välbefinnande. Nackdelar med ett starkt transformativt beteende hos ledaren, speciellt för proaktiva personligheter, är stress, oklarhet i roller eller beroende av ledaren eller att anställda blir överväldigade. Anställda kan även känna sig mindre kopplade till sina arbetsuppgifter och bli utmattade. Studien bidrar med information om hur ledarskapet kan hjälpa till att främja anställdas hälsa samt hur ledarskapsegenskaper inverkar på välbefinnande bland arbetstagarna. Resultaten indikerar också att forskning om anställdas välbefinnande är viktigt och att det skulle behövas ännu mer kunskap om ledarskapets betydelse för anställdas välbefinnande då huvudbetoningen i forskningen i dagens läge ligger på organisatoriska resultat och anställdas arbetsprestationer
  • Nordling, Fanny (2025)
    Syftet med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning studera auktoritärt ledarskap och undersöka vad det har för betydelse för medarbetarnas arbetsengagemang. I takt med samhällsförändringar behöver organisationer, ledare och medarbetare anpassa sig till de ökade kraven på arbetsmarknaden. Som följd av detta betonas arbetsengagemanget som ett allt viktigare tillstånd bland medarbetare, vilket dessutom har fördelaktiga effekter för organisationen. Tidigare forskning visar att ledarskap har en betydelse för arbetsengagemanget, vilket gör det relevant att undersöka det auktoritära ledarskapets betydelse för medarbetarnas arbetsengagemang. Litteraturöversikten tyder på att auktoritärt ledarskap både medför fördelar och utmaningar för arbetsengagemanget, beroende på sammanhanget, omgivningen och medarbetarnas personliga behov. Fördelar har visat sig vara bland annat ledarens effektiva förmåga att vägleda gruppen, medan utmaningar kan innefatta osäkerhet, låga nivåer av inkludering och upplevelser av minskad kompetens. Sammanfattningsvis ger litteraturöversikten djupare insikter i begreppen auktoritärt ledarskap och arbetsengagemang, samt diskuterar vilken roll auktoritärt ledarskap har för medarbetarnas arbetsengagemang. Litteraturöversikten betonar vikten av fortsatt forskning, som identifierar vilka specifika delar av det auktoritära ledarskapet som har betydelse för medarbetarnas upplevelse av arbetsengagemang.
  • Westerholm, Nadja (2025)
    Feedback är en central del av kommunikation inom organisationer och används ofta som ett verktyg för att påverka arbetstagare. Syftet med denna litteraturöversikt är att granska olika aspekter av feedback och feedbackens betydelser för arbetstagare i organisationer. Metoden som används är en litteraturöversikt, där både äldre och nyare teori och empiriska studier granskas. I avhandlingen presenteras centrala aspekter av feedback som tidigare forskning har identifierat, bland annat feedbackens aktörer, riktningar och fokus. För att undersöka feedbackens betydelser för arbetstagare fokuseras det i avhandlingen på vilken betydelse feedback har för arbetstagarens motivation, arbetsattityder, självkänsla och kreativitet. Resultaten visar att feedbackens aspekter ofta är avgörande för feedbackens betydelse för arbetstagare. Bland annat kan negativ feedback som är strukturerad och specifik ha en motiverande effekt på arbetstagare, medan negativ feedback som är ostrukturerad kan minska på arbetstagares arbetstillfredsställelse och självkänsla. Positiv och tydlig feedback kan stärka arbetstagares motivation och kreativitet. Stödjande och regelbunden feedback samt en bra relation mellan arbetstagare och chef kan stärka arbetstagares arbetstillfredsställelse. Sammanfattningsvis bidrar avhandlingen till en djupare förståelse av feedbackens betydelse för olika dimensioner hos arbetstagare. I avhandlingen efterlyses samtidigt vidare forskning i feedbackens aspekter och deras betydelse för arbetstagare till följd av svårgeneraliserade resultat, detta på grund av feedbackaspekternas bredd och komplexitet när det kommer till betydelsen för arbetstagare.
  • Malin, Selén (2025)
    Denna avhandling undersöker fenomenet och begreppet föräldraalienation i relation till socialvården. Föräldraalienation, som innebär att en förälder påverkar barnet till att ta avstånd från den andra föräldern utan befogad anledning, är ett kontroversiellt ämne inom både forskning och praktik. Syftet med avhandlingen är att belysa hur föräldraalienation förstås teoretiskt, dess implikationer inom socialvården och vilka förändringar eller utvecklingsbehov som kan identifieras. Studien grundar sig på en kvalitativ litteraturöversikt med riktad innehållsanalys, vari tio vetenskapliga artiklar publicerade mellan 2014 och 2024 har analyserats. Resultaten visar att det saknas konsensus om definition och tillämpning av begreppet, vilket försvårar arbetet för socialvårdspersonal. Diskrepansen beror delvis på skillnader i teoretiska perspektiv och bristen på gemensamma riktlinjer. Metodologiska och kunskapsrelaterade utmaningar identifieras. Vidare framkommer bias och feltolkningar i både forskning och praktik, vilket riskerar att påverka rättssäkerheten och barnens bästa. Avhandlingen belyser behovet av att stärka samarbetet mellan socialvården och rättsväsendet, sprida kunskap bland yrkesverksamma samt skapa tydligare riktlinjer för att hantera fenomenet. Trots kontroverser framhävs föräldraalienation som ett aktuellt ämne inom socialt arbete, särskilt i krävande familjesituationer efter separation. Slutligen föreslås fortsatt forskning för att skapa en mer robust teoretisk och praktisk grund kring föräldraalienation inom socialvården, med fokus på barnets bästa och ökad rättssäkerhet för alla inblandade parter.
  • Rönnberg, Lisa (2025)
    Studier visar att unga upplever sin psykiska hälsa som allt sämre och känner oro för framtiden. Samtidigt har dagens unga fått utstå flera kriser som påverkat deras vardag, och som därmed skulle kunna fungera som en bidragande orsak till ungas försämrade välmående. Syftet med denna avhandling är att utgående från tidigare forskning ta reda på hurdana möjliga effekter globala kriser kan ha på ungas välmående och syn på framtiden. Utifrån detta formades tre forskningsfrågor; 1) Vilka konsekvenser kan globala kriser ha på ungas psykiska hälsa? 2) Vilka konsekvenser kan globala kriser ha på ungas syn på framtiden? och 3) Hur kan unga hantera dessa kriser? Avhandlingen har utförts i form av en litteraturöversikt, och litteraturen härstammar främst från socialpsykologiska journaler. De globala kriser som undersöks i denna studie har avgränsats till klimatförändringen och covid-19-pandemin. Majoriteten av tidigare forskning visar ett samband mellan bägge kriser och negativa konsekvenser på ungas välmående som ökning av ångest och depression, men alla resultat är trots allt inte enhetliga. Förutom de negativa konsekvenserna visar studier även att det finns positiva sätt för unga att hantera kriserna på, exempelvis genom användning av olika copingstrategier. Studier påvisar även samband mellan oro för klimatet och ökad klimataktivism. Vad gäller ungas syn på framtiden är resultaten inte lika tydliga, men tyder trots allt på en negativ effekt av kriserna på ungas framtidssyn. Litteraturöversikten bidrar med kunskap om både indirekta och direkta effekter av såväl klimatförändringen som covid-19-pandemin på ungas välmående, och resultaten antyder att globala kriser kan ha en negativ inverkan på ungas psykiska välmående och syn på den egna framtiden. En stor del av den redan existerande litteraturen har endast fokuserat på krisernas inverkan i utvecklade länder, och därför belyser litteraturöversikten även behovet av fortsatt forskning kring ämnet med särskild fokus på unga i utvecklingsländer.
  • Hjelt, Jessica (2025)
    Ungdomsbrottslighet är ett viktigt samhällsfenomen att förstå, då ungdomar utgör framtiden för samhället. Ungdomsbrottsligheten i Finland har varit en nedåtgående trend, men man kan nu igen se en svag ökning av fenomenet. Syftet med avhandlingen är att belysa hur socialpsykologiska riskfaktorer bidrar till ungdomars benägenhet att begå brott, genom att undersöka vad socialpsykologisk forskning säger om dessa faktorers betydelse. Forskningsfrågan lyder därmed; vilken betydelse har (1) familjestrukturen och föräldrapåverkan, (2) kamratrelationerna och grupptryck, (3) sociala normer, (4) social inlärning och (5) bristande självkontroll för ungdomars benägenhet att begå brott? Avhandlingen redogör för dessa riskfaktorer och förankrar dem i teorier som social inlärningsteori, teorin om självkontroll och kontrollteorin. Studierna som används i litteraturöversikten valdes bland de mest citerade, socialpsykologiskt relevanta artiklarna i enlighet med avhandlingens syfte och är avgränsade till år 2010 framåt. Resultaten tyder på att familjens roll är central. Det är inte nödvändigtvis familjestrukturen, utan kvaliteten på relationen mellan föräldrar och barn som har betydelse. En svag föräldrarelation och bristande övervakning är framträdande riskfaktorer, särskilt för flickor. Även kamratrelationer, särskilt under den tidiga ungdomen, är en stark riskfaktor, där grupptryck och social inlärning inverkar. Gruppnormer kan förstärka avvikande beteenden, särskilt när de står i konflikt med samhällets normer. Ungdomar i riskmiljöer, exempelvis där våld är vanligt, är mer benägna att imitera detta beteende. Slutligen framstår låg självkontroll som en betydande riskfaktor för kriminalitet, vilket generellt sett gör män mer sårbara än kvinnor. Resultaten understryker även vikten av att beakta könsskillnader och kulturella skillnader. Avhandlingen bidrar med nyttiga insikter som kan användas för preventiva åtgärder och mer effektiva interventioner för att minska risken för ungdomsbrottslighet.
  • Bärlund, Alice (2025)
    Syftet med den här avhandlingen är att utgående från tidigare forskning ta reda på hur människans identitet konstrueras via konsumtion, specifikt via de produkter och varumärken människor väljer att köpa framöver andra. Avhandlingen är gjord i form av en litteraturöversikt och en central teori som avhandlingen baserar sig på är Henri Tajfels teori om social identitet. Resultaten visar att människor via konsumtion kan skapa och uttrycka sin egen identitet och samtidigt förstå den bättre. Konsumentbeteenden med vilka individen har som avsikt att konstruera sin identitet kan grunda sig i individuella målsättningar eller kollektiva sådana via de grupper som individen tillhör. Konsumtion kan stärka identiteten och känslan av stabilitet och trygghet, men samtidigt uppstår en paradox i och med att människor har ett behov av att passa in samtidigt som de vill vara unika och självständiga individer. Speciellt i dagens konsumtionssamhälle kan omgivningen lägga en stor press på individen att leva upp till förväntningar och att delta i samhället som en aktiv konsument. Med andra ord finns det alltså en koppling mellan människors identitetskonstruktion och konsumentbeteenden, men den är inte alltid helt entydig.
  • Mäkelä, Ellen (2025)
    Denna avhandling undersöker implementeringen av Dublinförordningen i Finland genom en analys av flernivåstyrningens roll och påverkan. Dublinförordningen, en central del av EU:s gemensamma asylsystem (CEAS), syftar till att skapa ett rättvist och effektivt system för att avgöra vilken medlemsstat som ansvarar för att pröva en asylansökan. Implementeringen av förordningen präglas dock av betydande utmaningar i Finland, där politiska prioriteringar, administrativa begränsningar och rättsliga konflikter skapar hinder för lyckad integrering av förordningen. Med utgångspunkt i flernivåstyrning som teoretisk referensram analyseras hur politiska intressen, administrativa resurser samt nationell lagstiftning påverkar förordningens implementering i Finland. Genom en kvalitativ innehållsanalys av befintlig forskning och policytexter belyser avhandlingen hur politisk flexibilitet, resursbrist och lagkonflikter försvårar en enhetlig implementering. Särskilt tydligt är bristen på gemensamma mål mellan nivåerna och ineffektivitet i administrativa processer, inklusive handläggning av asylansökningar och överföringar enligt förordningen. Resultaten visar att Finlands implementering av Dublinförordningen präglas av en dynamisk men ofta konfliktfylld flernivåstyrning. Trots EU:s stöd och nationella reformer kvarstår behovet av bättre samarbete och en starkare politisk vilja för att uppnå förordningens mål om rättvisa och effektiva asylprocesser. Avhandlingen bidrar till den akademiska diskussionen om EU:s migrationspolitik genom att belysa hur flernivåstyrningens komplexitet påverkar implementeringen av Dublinförordningen i Finland i praktiken.
  • Helsing, Sofia (2025)
    Finland har en åldrande befolkning samtidigt som födslotalen minskar. Det innebär att allt färre arbetstagare i framtiden ska finansiera välfärden. Vi måste därför finna nya lösningar inom socialvården. Familjevård för äldre kunde vara en pusselbit i sammanhanget. Serviceformen innebär att en äldre person flyttar in i familjevårdarens privata hem för boende, vård och omsorg. Familjevård kan också betyda att vård och omsorg ges i klientens eget hem och/eller endast under delar av dygnet. Forskning visar att i ett välfungerande familjehem förbättras klientens funktionsförmåga. Samtidigt är serviceformen samhällsekonomiskt resurseffektiv. Fokuset ligger på vad det finns för finländsk forskning om familjevård för äldre. En annan målsättning är att ta reda på vad forskningen säger om klientens valfrihet, delaktighet och självbestämmande. Metoden som används är litteraturöversikt och innehållsanalys. Resultatet visar att det finns mycket lite finländsk forskning om familjevård för äldre. Merparten av den forskning som gjorts har utförts av en och samma forskare och fokuserar på familjevårdarens perspektiv. Forskning ur klientperspektiv saknas. Den forskning som berör klientens valfrihet, delaktighet och självbestämmande inom familjevård för äldre påvisar att det finns motstridigheter på lagstiftningsnivå. I Finland är familjevård för äldre en ännu outvecklad serviceform med potential. Serviceformen är bra så till vida att den i ett välfungerande familjehem stärker klientens funktionsförmåga. Det är därför olyckligt att det råder brist på familjevårdare och att verksamheten inte utvecklats mer. För att utveckla familjevården borde allmänhetens kunskap om serviceformen öka, ansvarspersoner i välfärdsområdena utses och familjevårdarens arbetsvillkor förbättras. Slutligen borde familjevårdslagen uppdateras för att säkerställa klientens självbestämmanderätt.
  • Snellman, Erika (2025)
    Behovet av att effektivera servicesystemet inom social- och hälsovården lyfts bland annat fram i regeringsprogrammet. Samtidigt har evidensbaserad praktik varit ett omtvistat område inom socialt arbete. Den här kandidatavhandlingen behandlar begreppet effektivitet och dess relation till socialservice för barnfamiljer och barnskydd. Mitt syfte med avhandlingen är att ta reda på hur man har forskat kring insatsers och metoders effektivitet inom socialt arbete och belysa utmaningar och kunskapsluckor inom området. Kraven på effektivitet har blivit starkare inom social- och hälsovården under de senaste åren och evidensbaserad praktik diskuteras allt mera. Den här avhandlingen åskådliggör hur man forskat kring effektivitet inom socialservice för barnfamiljer och barnskydd, samt vilka utmaningar som återkommer i forskningen. Avhandlingen är en scoping review som görs i syfte att lyfta fram forskning som gjorts i de nordiska länderna gällande effektivitet inom socialservice för barnfamiljer och barnskydd under de senaste tio åren. Resultatet av studien visar på en stor brist på effektivitetsforskning inom socialt arbete och det finns behov av att genomföra mera forskning. Bristen på tillförlitliga mätinstrument för att utföra forskning kring metoder inom socialt arbete är också en utmaning. Begreppet effektivitet kan belysas ur olika aspekter och det finns flera väsentliga aspekter att ta i beaktande när man forskar kring effektivitet inom socialservice för barnfamiljer och barnskydd. Effektivitetsforskning behövs för att trygga klienters säkerhet och stöda att evidensbaserade metoder används och erbjuds till klienterna inom socialservice och barnskydd. Effektivitetsforskning har också en viktig betydelse för lagberedningen och i politisk beslutsfattning. Även om evidensbaserad praktik är ett omtvistat ämne inom socialvården så finns det en mängd argument för att det faktiskt har sin plats, även inom socialvården.
  • Engström, Patricia (2025)
    Ett stort fokus läggs i nyhetsmedierna på social- och hälsovårdsorganisationer eftersom deras tjänster påverkar och används av majoriteten av populationen. Dessa organisationer har de senaste åren kämpat med otillräckliga budgetmedel och reformer som påverkat ett stort antal arbetstagare. En stor andel av medarbetarna inom dessa organisationer drabbas av höga nivåer av stress samt utbrändhet. Ett dåligt ledarskap har kopplats till ökningar av uppsägningar inom dessa organisationer. Därför har tjänande ledarskap visats vara nyttigt när det kommer till organisationsförändringar eftersom det kännetecknas av att vara empatiskt och stödjande. Syftet med denna litteraturöversikt är att på basis av tidigare forskning undersöka fördelar och utmaningar med tjänande ledarskap i social- och hälsovårdsorganisationer. Resultaten av studien visade att tjänande ledarskap som utvecklats av Greanleaf kan anses vara en förebyggande åtgärd för att minska på stress och utbrändhet bland medarbetare inom dessa social- och hälsovårdsorganisationer. Fenomenet har studerats genom bland annat den sociala utbytesteorin, den sociala inlärningsteorin och genom ett fokus på det organisatoriska medborgarskapet. Ledarskapsstilen har även visats öka sociala kapitalet som kopplats till byggande av bättre relationer, samarbete och stöd inom arbetsteamet. Tjänande ledarskap har också visat sig ha positiva förebyggande effekter på arbetsplatsmobbning. Dock har ledarskapsstilen utmanats av andra studier genom kritik av validiteten och kausaliteten av studiernas resultat.
  • Lindholm, Emma (2025)
    Syftet med avhandlingen är att på basis av tidigare forskning undersöka hur exponering för kropps- och utseendeideal på sociala medier potentiellt kan forma unga kvinnors självkänsla, kroppsbild och kroppsnöjdhet. Utseendejämförelser är ett allmänt förekommande och oundvikligt fenomen på sociala medier, speciellt på bildbaserade plattformar. Dessa plattformar används mest av unga kvinnor och som en biprodukt av användningen ökar risken för exponering för kropps- och utseendeideal. Tack vare teknologins framsteg är det lättare att manipulera och redigera bilder för att verka mera eftersträvansvärd, vilket har lett till att orealistiska och ouppnåeliga mål skapats. I den här avhandlingen granskas problemet från två perspektiv: som observatör och som presentatör. Som observatör betraktar individer bilder och/eller videor och som presentatör laddar individer upp bilder och/eller videor på sociala medier. Viktiga teorier som behandlas är Festingers teori om social jämförelse och Goffmans teori om självets presentation. Resultaten visar att olika faktorer potentiellt kan bidra negativt eller positivt till unga kvinnors självkänsla, kroppsbild och kroppsnöjdhet. Faktorer som visat sig ha betydelse är mängden spenderad tid på sociala medier, användningsfrekvensen av sociala medier, antalet följaren/vänner på sociala medier samt exponering för fitspiration, kroppspositivism och kroppsneutralitet. De flesta bidragande faktorer kan kopplas till teorin om social jämförelse och teorin om presentation av självet.
  • Jägerholm, Minna (2025)
    Sammandrag Fakultet: Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Utbildningsprogram: Kandidatprogrammet i samhällsvetenskaper Studieinriktning: Socialpsykologi Författare: Minna Jägerholm Arbetets titel: Utmattad till bristningsgränsen En litteraturstudie om arbetsrelaterad utmattning: definition, utveckling och betydelsen av socialt stöd Arbetets art: Kandidatavhandling Månad och år: Januari 2025 Sidantal:31 Nyckelord: arbetsrelaterad utmattning, emotionell utmattning, depersonalisering, socialt stöd, självförmåga Handledare: Anna Henning Förvaringsställe: E-thesis Övriga uppgifter: Sammandrag: Arbetsrelaterad utmattning är ett växande samhälleligt problem, i Finland riskerar var fjärde person i arbetsför ålder att drabbas av arbetsrelaterad utmattning. Syftet med denna avhandling är att på basis av tidigare forskning belysa fenomenet arbetsrelaterad utmattning, dess utveckling samt betydelsen av det sociala stödet i samband med arbetsrelaterad utmattning. Tidigare forskning har kommit fram till att arbetsrelaterad utmattning består av tre dimensioner: oändlig trötthet, cyniskhet och en upplevelse av att arbetsprestationen blivit sämre. Även försämrad kognitiv förmåga och svårigheter att hantera känslor kan vara tecken på arbetsrelaterad utmattning. Utvecklingen av arbetsrelaterad utmattning sker långsamt som en följd av långvarig kronisk stress. Upplevelsen är individuell och utvecklingen av arbetsrelaterad utmattning följer inte en enhetlig struktur. Tidigare studier har kommit fram till att den psykosociala miljön kan ha en betydelse för arbetsrelaterad utmattning och att det sociala stödet kan ha en skyddande verkan. Resultatet av litteraturgenomgången visar att socialpsykologisk forskning delvis har en enhetlig uppfattning om arbetsrelaterad utmattning och att det sociala stödet från chefer, medarbetare och familj har en betydelse för arbetsrelaterad utmattning. Framför allt är arbetsrelaterad utmattning ett komplext och mångfasetterat samhälleligt problem som kräver ytterligare forskning.