Soc&Kom
Recent Submissions
-
(2025)Syftet med denna kandidatuppsats är att undersöka bakomliggande faktorer som påverkar ungdomars psykiska hälsa, med utgångspunkt i ett biopsykosocialt perspektiv och Bronfenbrenners ekologiska systemteori. Studien genomfördes som en strukturerad litteraturöversikt och baseras på teoristyrd innehållsanalys av tio vetenskapliga artiklar. Resultaten visar att psykisk ohälsa hos ungdomar påverkas av en komplex växelverkan mellan biologiska sårbarheter, psykologiska resurser och sociala livsvillkor. På makronivå framstår socioekonomisk ojämlikhet, utbildningspress och otillräcklig tillgång till psykiatrisk vård som centrala riskfaktorer. På mesonivå spelar skolmiljön en avgörande roll, särskilt i relation till skolutmattning och känslan av socialt stöd. Även exosystemets utformning, såsom tillgång till välfärds- och elevhälsotjänster, har stor betydelse för ungas psykiska välbefinnande.
-
(2025)I denna kandidatavhandling undersöker jag hur digitalt våld riskerar att normaliseras i ungas romantiska relationer i och med de digitala mediernas brukarfunktioner som främjar ett effektiviserat psykiskt våld. Syftet med denna kandidatavhandling var att framställa hur ungdomar riskerar att bli en osynlig målgrupp och osynliga offer, och hur deras våldsupplevelser riskerar att inte tas på allvar, samt att öka förståelsen över hur typen och karaktären av våld kan se ut hos ungdomar. Avhandlingen är en litteraturstudie som genomförts kvalitativt, där 10 studier valts ut för vidare behandling. Materialet valdes ut genom en litteratursökning i databaserna EBSCO – academic search complete, Proquest och Sage, varefter materialet analyserades med hjälp av teoristyrd innehållsanalys och avhandlingens teoretiska referensram normaliseringsprocessen, som är utarbetad av Eva Lundgren (2012). Resultaten visar att beteenden som skulle klassas som våld av experter många gånger bland ungdomar anses som normala och lämpliga sätt att upprätthålla sina relationer över sociala medier. Ur studierna lyfts flera relevanta teman upp såsom könsskillnader, digitala mediers användarnormer och ungas egna uppfattningar om normalt beteende i parförhållande. Resultaten påvisar även att unga riskerar att utsättas för ett våld med unika särdrag, som det för tillfället inte finns tillräckligt med kunskaper om och diskurs kring. Det framkommer även att implikationerna är svåra, men att unga oftast inte benämner sina upplevelser som våld.
-
(2025): I denna kandidatavhandling analyseras Västra Nylands välfärdsområdes nationalspråks-nämnds arbete med att producera och presentera en årsberättelse över svenskspråkig ser-vice i området för år 2023. Mera specifikt genomförs en processpårning av områdets centrala styrdokument samt de mötesprotokoll som berör årsberättelsen med resultatstyrning som fokus. Avhandlingens resultat visar på att nationalspråksnämndens arbete är uppbyggt kring resultatstyrning. Samt att resultatstyrning inte är ett helt oproblematiskt tillvägagångssätt under ett första verksamhetsår eftersom det förutsätter tidigare resultat.
-
(2025)Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Tidigare forskning och statistik visar på höga siffror för mäns våld mot kvinnor. Mitt syfte med avhandlingen är att med hjälp av tidigare forskning undersöka med hurudana program och interventioner mäns våld mot unga kvinnor kan förebyggas samt hur man kan stödja unga våldsutsatta kvinnor. Forskningsfrågorna som besvaras i avhandlingen är: ”Vilken tidigare kunskap finns det kring mäns våld mot kvinnor i nära parrelation?”, ”Hur har tidigare forskning beskrivit sätt att förebygga våld och ge stöd till unga kvinnor som utsatts för våld av en manlig partner?” samt ” Hur har man i tidigare forskning genom ett ett feministiskt perspektiv på empowerment, tillsammans med en granskning av patriarkala strukturer, analyserat mäns våld mot unga kvinnor i heterorelationer?” Avhandlingen är en narrativ litteraturöversikt, analysen är en tematisk analys och teorin jag använder är empowerment med fokus på ett feministiskt perspektiv. Analysen består av tre teman: strukturella och samhälleliga förebyggande åtgärder, förebyggande program och interventioner, samt stödjande åtgärder genom utbildning, socialt arbete och stödjande program. Resultaten och analysen guidas genom dessa teman. Resultatet visar att mäns våld mot unga kvinnor i parrelationer är ett strukturellt problem som kräver långsiktiga, normförändrande insatser. Trots att specifika program som exempelvis Dating Matters visade sig ha en inverkan på det våldsförebyggande arbetet, visar resultatet att enskilda program och interventioner inte förebygger mäns våld mot unga kvinnor på lång sikt. Då det gäller stödjande av våldsutsatta unga kvinnor visar resultatet att individanpassat stöd är av störst vikt. Program för att stödja unga kvinnor fungerar, men behovet är långsiktigt och för att stödja unga kvinnor som blivit utsatta för våld av män de haft en parrelation med krävs bestående individanpassat stöd på lång sikt. För att uppnå verklig förändring måste skolor, socialtjänst, hälso- och sjukvård, rättsväsende, civilsamhället och politiker samarbeta. Resultatet visar att det är först när hela samhället tydligt tar avstånd från våld och aktivt arbetar med att förändra normer, erbjuda långsiktigt stöd och stärka unga kvinnor genom empowerment, som våldet kan minska på riktigt. Avhandlingen bidrar med forskning om hur vi i dagens samhälle där mäns våld mot unga kvinnor i parrelation förekommer mer och mer, som effektivast förebygger våld samt hur vi på bästa sätt kan stödja unga kvinnor som blivit utsatta för våld av en manlig partner.
-
(2025)Våld i nära relationer är ett globalt folkhälsoproblem. I våld i nära relationer är det vanligtvis en man som utövar våldet och en kvinna som är offret för våldet. Trots detta finns det inte mycket information om vilka åtgärder för män som effektivt skulle stoppa mäns våld mot kvinnor. Mitt syfte med denna avhandling är att undersöka vilka sociala och samhälleliga orsaker som påverkar mäns benägenhet att utöva våld mot sin kvinnliga partner samt att undersöka vilka åtgärder som faktiskt visar på positiva resultat för mäns upphörande av våld gentemot kvinnor. Forskningsfrågorna för denna avhandling är: 1) Vilka sociala och samhälleliga orsaker påverkar mäns benägenhet att utöva våld mot den kvinnliga partnern? 2) Vilka program för män är mest effektiva för att förebygga mäns våld mot kvinnor? Genom att granska och sammanfatta befintlig forskning strävar jag efter att få svar på forskningsfrågorna. Avhandlingen utförs i form av en narrativ litteraturöversikt eftersom denna typ av litteraturöversikt är givande för studier inom breda och komplexa ämnen som detta. Åtta artiklar valdes till litteraturöversikten och dessa analyseras genom tematisk analys som strävar efter att identifiera förekommande teman i materialet. Dessutom analyseras artiklarna med fokus på de teoretiska utgångspunkterna för avhandlingen, det vill säga socialkonstruktionism och kritiskt socialt arbete. Med dessa teoretiska utgångspunkter förstås den sociala verkligheten som något som skapas genom interaktioner mellan människor. Analysen identifierade tre förekommande teman: 1) Orsaker och erfarenheter som påverkar mäns benägenhet att utöva partnervåld 2) Brister och begränsningar i studier 3) Individanpassade åtgärder. I det första temat framkommer att män som utövar våld mot sin kvinnliga partner ofta har haft liknande erfarenheter tidigare i livet, lider av psykisk ohälsa eller har vissa personliga egenskaper. I det andra temat framkommer vilka brister och begränsningar som finns både i forskning och program inom ämnet. Artiklarna lyfter fram att det är viktigt att forska vidare inom ämnet för att kunna uppnå tillförlitliga resultat samt att denna forskning behöver hålla högre kvalitet för att sådana resultat ska kunna uppnås. Det tredje temat tar fram att genom individanpassade åtgärder kan program för män som utövar våld mot kvinnor ge positiva resultat. Resultaten i denna avhandling tyder på att olika individanpassade åtgärder behövs för att kunna garantera effektiviteten inom program för män som utövar våld mot sin kvinnliga partner. Åtgärderna som visade sig ha särskilt stor betydelse var motivationsstrategier och kulturella anpassningar. Avhandlingen bidrar till en överblick av vilka program och åtgärder som behöver utvecklas för att det förebyggande arbetet med män som utövar våld ska kunna utföras på ett framgångsrikt sätt.