Browsing by Issue Date
Now showing items 1-20 of 3989
-
(2025)Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella kodin sosioekonomisen aseman ja kodin lukuympäristön vaikutuksia peruskouluikäisten lasten lukutaitoon. Aiempien tutkimustulosten perusteella tiedetään, että sekä kodin sosioekonominen asema että lukuympäristö vaikuttavat lapsen lukutaitoon. Tämän tutkielman tavoitteena olikin selvittää, millainen ja kuinka merkittävä tämä vaikutus on ja kuinka se ilmenee peruskoulun eri vaiheissa. Tutkielman tutkimusmenetelmänä toimi kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka keinoin tutkimustuloksia analysoitiin ja vertailtiin kriittisesti. Tutkimusaineistona käytettiin tutkimuksia, jotka havainnoivat lapsen lukutaitoa kiinan, englannin ja suomen kieliympäristöissä. Tutkielman tulokset osoittivat, että kodin korkeampi sosioekonominen asema korreloi positiivisesti lapsen paremman lukutaidon kanssa. Vahvin yhteys kodin sosioekonomisella asemalla ja lapsen lukutaidolla oli peruskoulun ensimmäisillä luokilla, mikä viittaa varhaislapsuudessa saadun tuen ja lukemaan oppimista edistävien resurssien merkitykseen varhaislapsuudessa. Sosioekonomisen aseman tekijöistä vanhempien korkeampi tulo-, koulutus- ja ammattitaso olivat kaikki yhteydessä lapsen korkeampaan lukutaidon tasoon. Tuloksista ilmeni myös lukuympäristön olevan yhteydessä lapsen lukutaitoon peruskoulun kaikissa vaiheissa. Vaikutusta oli niin lukuympäristön fyysisillä tekijöillä, kuten kodin kirjojen määrällä, kuin myös asenteisiin ja tapoihin liittyvillä tekijöillä, kuten lapsen ja vanhemman yhteisillä lukuhetkillä. Erot tarkasteltujen ikäluokkien välillä näkyivät lähinnä siinä, mitkä lukutaidon osa-alueet paranivat suotuisamman lukuympäristön myötä. Sekä kodin lukuympäristöä että sosioekonomista asemaa tarkastellessa tulokset olivat vastaavia kieli- ja kulttuurikontekstista riippumatta. Kaiken kaikkiaan tuloksissa korostui perheen roolin merkitys lapsen lukutaidon kehityksessä. Tulokset kannustavat erityisesti sosioekonomisesti haavoittuvassa asemassa olevien perheiden tukemiseen sekä kielellistä kehitystä ja lukutaitoa tukevan lukuympäristön rakentamiseen.
-
(2025)Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten musiikin ryhmämuotoiset interventiot esikoulussa ja alakoulussa vaikuttavat tutkimuskirjallisuuden mukaan kielellisten valmiuksien kehittymiseen sekä toiminnanohjauksen taitojen vahvistumiseen. Näitä musiikin siirtovaiku tuksia on tutkittu viime vuosikymmeninä laajasti, mutta lähinnä aktiivisen musiikinharrastami sen näkökulmasta. Mielenkiinto viimeisimpien vuosien aikana on kohdistunut myös matalan kynnyksen musiikkitoimintaan, jolla tarkoitetaan koulussa tai esikoulussa toteutettavaa ryh mämuotoista musiikinopiskelua. Tässä tutkimuksessa näkökulma suuntautuu juuri näihin koulussa ja esikoulussa toteutettuihin interventioihin ja niistä saatuun tutkimusnäyttöön. Aihe koskettaa myös yhteiskunnallista koulukeskustelua, sillä esimerkiksi painotetun musiikinope tuksen luokkia ollaan vähentämässä ja musiikin aineenopettajien roolia peruskoulun opetuk sessa kaventamassa. Lisäksi yhteiskunnalliseen keskusteluun on noussut lukutaidon heikke neminen sekä toiminnanohjauksen taitojen heikentyminen, jonka osoittavat esim. lisäänty neet ADHD-diagnoosit. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, voivatko lisätty musiikki ja sen siirtovaikutukset edistää oppilaan oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tutkimuksen menetelmänä toimii integroiva kirjallisuuskatsaus ja metodina aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Varsinainen tutkimusaineisto koostuu esikoulu- ja kouluikäisille toteutetuista interventiotutkimuksista. Kirjallisuuskatsaus painottuu satunnaistettuihin interventiotutkimuk siin sosioekonomisen perhetaustan ja aiemman harrastustaustan vaikutusten minimoiseksi. Tutkimus osoitti, että musiikin lyhytkestoisillakin interventioilla on suuri vaikutus lapsen kielel listen valmiuksien kehittymiseen. Toiminnanohjauksen taitojen osalta tutkimuksessa ilmeni ristiriitaisuuksia, mutta useat pidemmän aikavälin interventiot osoittivat merkittävää kehitystä myös lapsen toiminnanohjauksen taidoissa. Kiistanalaisia tutkimustuloksia löytyi musiikin ja älykkyyden välisistä yhteyksistä sekä sosioemotionaalisten taitojen ja musiikin kausaalisesta yhteydestä.
-
(2025)Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena on analysoida, kuinka suomalainen valtamedia kehystää Helsingin yliopiston sijoituksia kansainvälisissä yliopistorankingeissa ja millaisia diskursseja median esitystavat rakentavat. Tarkastelun keskiössä ovat diskurssien vaikutukset lukijoiden käsityksiin yliopiston menestyksestä suhteessa kansainväliseen kilpailuun, resursseihin ja korkeakoulupolitiikkaan. Tutkimus hyödyntää diskurssianalyysiä, jonka avulla selvitetään, miten median käyttämät kieli- ja kehystysstrategiat tuottavat merkityksiä ja vaikuttavat korkea- koulutusta koskevaan julkiseen keskusteluun. Näin tutkimus pyrkii valottamaan yliopistoran- kingien roolia osana laajempia yhteiskunnallisia ja koulutuspoliittisia ilmiöitä. Menetelmät. Tutkimuksessa hyödynnettiin diskurssianalyysiä, joka mahdollistaa kielenkäytön ja diskurssien kautta välittyvien merkitysten tutkimisen. Aineisto koostui suomalaisen valta- median artikkeleista 2020-luvulta, joissa käsitellään Helsingin yliopiston sijoituksia kansain- välisissä yliopistorankingeissa. Diskurssianalyysin avulla tunnistettiin keskeiset diskurssit, kuten menestyksen, resurssipulan ja kansainvälisen kilpailun diskurssit, ja analysoitiin niiden kielellisiä strategioita ja ideologisia painotuksia. Menetelmä tarjosi syvällisen näkökulman sii- hen, kuinka media rakentaa ja välittää käsityksiä Helsingin yliopiston asemasta osana kansainvälistä korkeakoulutuskenttää. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimuksessa tunnistettiin neljä keskeistä diskurssia: menestyksen, resurssipulan, kansainvälisen kilpailun ja tulosten laskun diskurssit. Menestyksen diskurssi korostaa Helsingin yliopiston saavutuksia ja sen roolia kansallisena ylpeydenaiheena, kun taas resurssipulan diskurssi liittää ranking-sijoitusten heikkenemisen rahoituksen ja resurssien riittämättömyyteen. Kansainvälisen kilpailun diskurssi painottaa globaalin tiedeyhteisön paineita ja Pohjoismaiden välisiä vertailuja, kun taas tulosten laskun diskurssi rakentaa kuvaa kriisistä ja sen rakenteellisista syistä, jotka haastavat suomalaisen korkeakoulutuksen kestävyyttä ja kehitystä.
-
(2025)Luku- ja kirjoitustaito ovat tärkeitä taitoja oppia lapsuudessa. Pisa 22 -tutkimuksen mukaan heikosti suoriutuvien suomalaisten lukijoiden määrä on kuitenkin kasvanut merkittävästi. Aiemmat tutkimukset korostavat, että lukutaidon heikentyminen lisää syrjäytymisen riskiä, minkä lisäksi kirjoittamisen haasteilla on todettu olevan psykososiaalisia ja akateemisia vaikutuksia aikuisuudessa. Kaikkien taitojen rakentuessa valmiuksille ja valmiuksien varhaisille aistikokemuksille, on perusteltua ja tarpeen tarkastella lukemisen ja kirjoittamisen oppimista aistien näkökulmasta. Ammattini toimintaterapeuttina ja sen tuoman työkokemuksen pohjalta kiinnostuin erityisesti proprioseptiivisen aistin merkityksestä lukemisen ja kirjoittamisen kontekstissa. Tutkielmani tehtävänä on koota yhteen tutkittua tietoa proprioseptiivisen aistin vaikutuksesta lukemaan ja kirjoittamaan oppimiseen sekä niiden taustalla olevien valmiuksien kehittymiseen. Tarkoituksenani oli narratiivisen kirjallisuuskatsauksen keinoin luoda aiheesta tutkittua tietoa yhteen keräävä tiivis kuvaus. Aineistoon päätyi kuusi vertaisarvioitua tutkimusartikkelia, joissa tutkittavat olivat 6–14-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tutkimukset valikoituivat osaksi aineistoa etukäteen asetettujen sisäänottokriteerien perusteella Helka- ja Eric-tietokannoista, joiden lisäksi kaksi tutkimusta löytyi helmenkasvatusmenetelmän avulla poissuljettujen tutkimusten sisällysluetteloista. Kerätty aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustuloksien perusteella proprioseptiivinen aisti on yksi tekijä lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen taustalla vaikuttaen niin erilaisten valmiuksien kuin taitojen kehittymiseen. Tulosten mukaan sillä on vaikutusta lukemisen ja kirjoittamisen laatuun ja sujuvuuteen, asennonhallintaan, lihasvoimaan sekä silmien liikkeisiin ja koordinaatioon. Näiden osa-alueiden sisällä merkittävimpiä yhteyksiä proprioseptiivisella aistilla oli käsialan luettavuuteen, tasapainoon, silmien fiksaatioon ja yleisesti lukutaitoon. Tulevaisuudessa olisi tärkeää tutkia miten kehotietoaistien ja erityisesti proprioseptiivisen aistin jäsentymistä voidaan tukea konkreettisesti luku- ja kirjoitustaitojen opetuksen yhteydessä ja ottaen sen osaksi kouluarjen rutiineja.
-
(2025)Lastenkirjallisuus on lapsille väylä oppia yhteiskunnan asenteista ja arvoista, joten on tärkeä tietää, minkälaista sanomaa kirjallisuus välittää lapsille. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvit-tää vammaisuuden representaatiota lastenkuvakirjallisuudessa. Suomessa aihetta ei ole juu-rikaan tutkittu, mutta kansainvälisesti aihetta on tutkittu enemmän. Tutkimuksen tehtävä oli selvittää ja analysoida vammaisuuden representaatiota lastenkuvakirjallisuudessa. Tutkimusaineisto koostui viidestä lastenkuvakirjasta, joissa oli hahmo tai hahmoja, joilla on jokin vamma. Tutkimusaineistoni keräsin Helmet-kirjastoista. Käytin apunani hakukoneita, sekä Tampereen yliopiston luomaa ” Ainakin sata sanaa – Lastenkirjoja erityisyydestä ja erityislapsista” -esitettä. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, sillä tutkin ja analysoin aineistoja. Tutkimuksessani analyysimenetelmänä oli aineistopohjainen sisällön analyysi, sillä analyysini pohjautui lasten kuvakirjoihin. Analysoin tutkimuksessani kirjojen tekstin ja kuvituksen luomaa kokonaiskuvaa vammaisuudesta. Aineistosta vammaisuutta kuvatessa nousi kaksi teemaa: 1. Vammaisuus kuvattiin normina ja 2. Vammaisuutta ihmeteltiin. Vammaisuutta ei määritelty kaikissa aineistoissa, vaan se oli lukijan tulkinnan varassa. Aineistoissa vammaisuudella oli eriäviä rooleja, osassa kirjoista vammaisuus oli pääteema ja osassa pääteltävissä pelkästään kuvituksen avulla. Kirjoissa, jossa vammaisuus nähtiin normina, vammaisuutta ei yleisesti määritelty. Näissä kirjoissa kuvitus saattoi olla ainut merkki vammaisuudesta. Ihmetystä aiheuttaneissa kirjoissa viimeistään loppuratkaisussa suhtautuminen vammaisuutta kohtaan oli jo positiivinen. Kokonaisuudessaan positiivinen representaatio kirjoissa, kertoo yhteiskunnan positiivisemmasta suhtautumisesta vammaisuuteen. Aineistoni kirjat ovat kaikki julkaistu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kirjallisuus tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutustua vammaisuuteen ilmiönä ja oppia uutta erilaisuuden arvokkuudesta.
-
(2025)Lasten ja nuorten mielenterveyttä on tutkittu runsaasti, mutta mielenterveyden edistämisestä alakoulussa on niukasti aineistoa. Mielenterveyden edistäminen koulussa on yhä enemmän pinnalla ja pitkään nousussa olleiden mielenterveysongelmien takia aihe on tärkeä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet erityisesti opettajalla ja kouluviihtyvyydellä olevan merkitystä oppilaiden hyvinvointiin koulussa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää opettajankoulutuksen ja opettajan tarjoaman tuen merkitystä mielenterveyden edistämiseksi alakoulussa. Tutkielman tutkimuskysymys muodostui henkilökohtaisesta kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus tarjoaa monipuolisen menetelmän kirjallisuuden käyttöön. Tutkielman aineisto koostuu niin kotimaisista kuin ulkomaisista kirjallisuuksista ja tutkimuksista. Aineistonhaku on suoritettu erilaisista tietokannoista, kuten Google Scholarista. Hakusanoina aineistonkeruussa käytettiin esimerkiksi alakoulu, mielenterveys, opettaja, tunne- ja vuorovaikutustaidot, opettaja-oppilassuhde. Tutkielman tulokset osoittivat opettajankoulutuksella ja opettajan tarjoamalla tuella olevan merkittävä rooli mielenterveyden edistämisessä alakoulussa. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeä osa opettajan ammattia ja niitä hyödynnetään jokaisena päivänä. Mielenterveysosaamisen merkitys on suuri ja sitä tarvitaan runsaasti. Suurella osalla opettajista mielenterveys- sekä tunne- ja vuorovaikutustaito-osaaminen ei vastaa nykypäivän oppilaiden tarpeita. Keskeiseksi kehityskohteeksi nousi molemmilla osa-alueilla täydennyskoulutukset sekä niiden kehittäminen siten, että ne eivät kuormita opettajia entisestään. Opettajan tar-joaman tuen merkityksestä saatiin selville sen olevan keskeinen osa oppilaiden hyvinvointia sekä toimivia, positiivisia opettaja-oppilassuhteita. Positiivinen opettaja-oppilassuhde taas lisää kouluun sitoutumista, koulumenestystä, kouluviihtyvyyttä sekä madaltaa oppi-laan kynnystä hakeutua avun piiriin mielenterveyshaasteiden ilmetessä.
-
(2025)Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten osallistava johtaminen vaikuttaa varhaiskasva- tuksen henkilöstön työhyvinvointiin. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että osallistava johtaminen lisää työntekijöiden autonomiaa, yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutuksen laatua, mikä parantaa työhyvinvointia erityisesti psyykkisesti kuormittavilla aloilla. Kirjallisuuskatsaus keskittyi analysoimaan osallistavan johtamisen käytäntöjä ja niiden vaikutuksia työntekijöiden hyvinvointiin. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa kattava kokonaiskuva siitä, miten osallistavaa johtamista voidaan hyödyntää työhyvinvoinnin edistämisessä varhaiskasvatuksen työyhteisöissä. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja sen integroivaa suuntausta hyödyntäen. Aineistona käytettiin kahdeksaa viimeisen 15 vuoden aikana julkaistua artikkelia, jotka käsittelivät osallistavaa johtamista, työhyvinvointia ja varhaiskasvatusta. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan teema-analyysin avulla, jossa keskityttiin tunnistamaan osallistavan johtamisen keskeisiä käytäntöjä ja vaikutuksia. Tulokset osoittivat, että osallistava johtaminen lisää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ja autonomiaa, vahvistaa yhteisöllisyyttä sekä tukee rakentavaa palautetta ja vuorovaiku- tusta. Nämä tekijät paransivat työntekijöiden sitoutumista, motivaatiota ja kokemusta työn merkityksellisyydestä. Haasteina tunnistettiin resurssien puute ja vastuun epätasainen jakautuminen, jotka voivat heikentää johtamistavan positiivisia vaikutuksia. Johtopäätöksenä todetaan, että osallistava johtaminen tukee työhyvinvointia varhaiskasvatuksen kontekstissa ja voi vähentää työvoiman vaihtuvuutta. Onnistunut toteutus edellyttää kuitenkin huolellista suunnittelua ja riittäviä resursseja. Tulevaisuudessa on tarpeen tarkastella johtamistavan pitkäaikaisia vaikutuksia ja vertailla sitä muihin johtamismalleihin.
-
(2025)Tavoitteet. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten positiivinen pedagogiikka voisi hyödyttää pedagogista johtamista varhaiskasvatuksessa sekä miten nämä hyödyt voisivat näkyä tai miten niitä voisi hyödyntää käytännössä. Keskeisenä teoriana käytettiin Seligmanin PERMA-teoriaa. Kysymyksen asettelu syntyi, kun kiinnostuin positiivisesta psykologiasta, jonka kaut-ta löysin positiivisen pedagogiikan ja huomasin, miten vähän niitä hyödynnetään tietoisesti. Varhaiskasvatuksessa työskennellään jatkuvan paineen alla isojen lapsiryhmien kanssa ja monesti henkilöstövajeella. Tällöin pedagogisen johtamisen merkitys lisääntyy. Aiemmat tut-kimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että positiivisesta pedagogiikasta ja positiivisesta psyko-logiasta on hyötyä oppilaiden ja opettajien keskuudessa eri kouluasteilla. Tästä syystä halusin tutkia asiaa varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Menetelmät. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jota peilattiin PER-MA-teoriaan. Kirjallisuuskatsauksen narratiivin, positiviisen pedagogisen johtamisen, mukai-sesti aineistoksi valikoitui Wenströmin ym. tutkimus positiivisesta johtamisesta ammatillisten opettajien kontekstissa, E. Leskisenojan tutkimus PERMA-teorian hyödyntämisessä 6.-luokkalaisten opetuksen kontekstissa sekä E. Fonsénin väitöskirja pedagogisesta johtami-sesta. Aineisto analysoitiin aineistolähteisen sisällönanalyysin menetelmää hyödyntäen. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimus osoitti, että positiivisesta psykologiasta ja positiivisesta johtamisesta sekä positiivisesta pedagogiikasta on ollut hyötyä. Kaikissa tapauksissa tekijät ovat olleet yhteneväisiä inhimillisiä tekijöitä, kuten yhteisöllisyys, merkityksellisyys ja sitou-tuminen, ilo ja onnellisuus. Näistä tekijöistä päätellen uskaltaa todeta, että tämän kaltaiset hyödyt ovat niin perustavanlaatuisia, että ne ovat toistettavissa myös varhaiskasvatuksen kontekstissa positiivisella johtamisella. Positiivista pedagogiikkaa hyödynnetään jo esimer-kiksi vahvuuksia tukemalla, sopivalla haastavuustasolla sekä tiimipalaverien muodossa. Tie-toisempi hyödyntäminen voisi tuoda uutta, kehittävää näkökulmaa varhaiskasvatuksen joh-tamiseen.
-
(2025)Tavoitteet. Toisen kielen oppii altistumalla kielelle ja käyttämällä sitä itse vuorovaikutuksessa. Suomea toisena kielenä opiskelevat oppilaat jakautuvat epätasaisesti. Suomessa on kouluja, joissa yli puolet oppilaista opiskelevat suomi toisena kielenä -oppimäärää (S2), ja kouluja, joissa S2-oppimäärää opiskelevia ei ole ollenkaan. Tällöin S2-oppimäärää opiskeleva ei välttämättä altistu tarpeeksi suomen kielelle. Suomalaiset opettajat ovat huolissaan maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kielitaidon riittävyydestä elämässä etenemiseen. Lisäksi suomalaiset opettajat kaipaavat resursseja ja keinoja S2-opetukseen. Tämän tutkielman tavoit-teena oli edistää suomen oppimista toisena kielenä kokoamalla menetelmiä toisen kielen oppimisen tukemiseen. Tutkielmassa esitetään menetelmiä toisen kielen oppimisen tukemiseen tilanteessa, jossa oppilas altistuu kielelle niukasti. Menetelmät. Tässä laadullisessa tutkimuksessa hyödynnettiin menetelmänä narratiivista kirjallisuuskatsausta. Narratiivisen kirjallisuuskatsauksen keinoin pyrittiin kokoamaan tutkimustietoon perustuvia menetelmiä toisen kielen opetukseen. Tutkimukseen valikoitui 7 artikkelia, joista 4 esitteli tutkimustietoa, ja 3 ehdotti aiempaan tutkimukseen nojaten pedagogisia ratkaisuja opetukseen. Tutkielmaan valittiin artikkeleita, joissa käsiteltiin toisen kielen oppimisen tukemista perusopetuksen aikana tai yleisesti. Tutkielman aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin teorian mukaisesti. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimustulosten mukaan opettaja voi varmistaa laadukkaan toisen kielen opetuksen ja tukea toisen kielen oppimista useilla eri keinoilla. Tutkimustulosten menetelmän painottuivat siihen, miten opettaja voi suunnitella ja toteuttaa opetusta koulussa. Tutkimustuloksista nousi kuitenkin esiin myös keinoja, joilla opettaja voi lisätä oppilaan altistumista toiselle kielelle myös koulun ulkopuolella. Menetelmät ovat eriteltynä kappaleessa 5. Tutkimustulokset ja niiden tulkintaa. Tutkielman tulokset ja aiempi tutkimus painottavat altistumisen merkitystä toisen kielen oppimisessa. Tässä tutkielmassa esiin tulleilla keinoilla opettaja voi lisätä altistusta toiselle kielelle niin koulussa kuin oppilaan vapaa-ajallakin, mutta tarvitaan muitakin ratkaisuja toisen kielen oppimisen tukemiseen kuin menetelmien antaminen opettajille.
-
(2025)Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten opettajat kokevat inkluusion totettamisen käytännössä suomalaisessa koulujärjestelmässä. Tutkielmassa tarkasteltiin opettajien kokemuksia ja asenteita inklusiivisesta opetuksesta sekä niitä tekijöitä, jotka tukevat tai estävät inkluusion onnistumista. Tavoitteena oli myös selvittää, miten resurssit, koulutus ja käytännön tuki vaikuttavat opettajien valmiuksiin toteuttaa inkluusiota. Tutkimuskysymykset muotuituivat aiempien tutkimusten pohjalta. Aiemmat tutkimukset, kuten Saloviitan (2018) tutkimus ovat osoittaneet, että opettajien kokemukset vaihtelevat merkittävästi heidän työroolinsa ja koulutuksensa mukaan. Menetelmät. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoitiin valikoitutuja vertaisarvioituja tutkimuksia opettajien kokemuksista ja asenteista inkluusiota kohtaan. Aineisto koostui kansainvälisistä ja suomalaisista artikkeleista, jotka käsittelivät muun muassa opettajien resursseja, koulutusta ja yhteistyötä. Aineiston analyysissä keskityttiin teemojen tunnistamiseen ja niiden suhteuttamiseen inkluusioteorioihin sekä käytännön haasteisiin. Tulokset ja johtopäätökset. Tulokset osoittivat, että opettajien kokemukset inkluusiosta vaihtelevat merkittävästi heidän roolinsa, koulutuksena ja työympäristönsä mukaan. Erityisopettajat suhtautuivat pääosin positiivisemmin inkluusioon, kun taas aineenopettajat kokivat usein resursoinnin ja ajankäytön haasteellisina. Keskeiseksi tekijäksi nousi opettajien kokema työmäärä, joka vaikutti heidän valmiuteen omaksua inklusiivisia käytäntöjä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että inkluusion onnistuminen edellyttää opettajien erityispedagogista osaamista, lisäresursseja, käytännönläheistä täydennyskoulutusta ja vahvempaa yhteistyötä opettajien välillä.
-
(2025)Tavoitteet. Ihmisen toiminta on vaikuttanut ympäristöön niin voimakkaasti viimeisen kolmen vuosisadan aikana, että voidaan puhua antroposeenista, eli ihmisen ajasta. Ilmastokriisin kiihtyessä on kouluissa pyritty vastaamaan ihmiskeskeisen geologisen aikakauden tuomiin haasteisiin ekososiaalisen sivistyksen keinoin. Ekososiaalinen sivistys korostaa ihmisen ja muun-kuin-ihmisen välistä kestävää yhteyttä erottamattomana osana koulujen arvoperustaa. Ekososiaalinen sivistysajattelu on saanut kasvatustieteellisessä tutkimuksessa nimen ekososiaalinen kasvatus. Etenkin 2020-luvulla ekososiaalisesta kasvatuksesta on tehty enenevissä määrin tutkimusta. Koska ekososiaalisen kasvatuksen tutkimus on tuoretta, on se jokseenkin hajallaan ja vaikeasti jäsenneltävissä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on koota yhteen ekososiaalisesta kasvatuksesta tehtyä tutkimusta ja tarkastella sitä, millaisia asioita ekososiaalisesta kasvatuksesta on tutkittu. Tämän lisäksi tutkielman tavoitteena on tutustua tutkimuskirjallisuuden ehdotuksiin ekososiaalisen kasvatuksen käytännön sovelluksista. Menetelmät. Tämä kirjallisuuskatsaus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto kerättiin kahdesta tietokannasta; Helkasta ja EBSCO:sta. Tietokannasta tutkimusaineisto kerättiin hakusanoilla “Ekososiaalinen sivistys” OR “ekososiaalinen kasvatus” OR “Ecosocial education”. Tämän lisäksi aineistoa täydennettiin lähdeluettelosta löytyneillä artikkeleilla. Tutkielmassa oli mukana 11 ekososiaalista kasvatusta käsittelevää vertaisarvioitua tieteellisiä tutkimusartikkeleita. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla, jonka tuloksena aineistoista tunnistettiin kolme pääteemaa. Tulokset ja johtopäätökset. Ekososiaalisen kasvatuksen kentällä on tutkittu etenkin ekososiaalista näkökulmaa sosialisaatioon kasvatuksessa. Toinen tutkimuksissa toistunut teema oli ihmisen omaan kokemusmaailmaan liittyvät näkökulmat. Tämä piti sisällään individuaation ja autonomian näkökulman. Ekososiaalisen kasvatuksen käytännön sovellusten saralla taidekasvatuksen keinot nousivat vahvasti keskiöön. Tämän lisäksi tutkimuksissa korostettiin opettajan aktiivista ja asiantuntevaa roolia ekososiaalisen kasvatuksen toteutuksessa.
-
(2025)Tavoitteet: Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten lapsen herkkyyskaudet huomioidaan montessoripedagogiikassa. Suomessa montessoripedagogiikka on näyttäytynyt yhtenä vaihtoehtoispedagogiikkana, eikä sen suosio ole merkittävän suurta. Pääkaupunkiseudulla montessoripäiväkoteja on alle 20. Aiemmissa tutkimuksissa montessoripedagogiikkaa on kuvailtu lapsen luonnollista kehitystä mukailevaksi ja käytännönläheiseksi. Tutkimuksessani käsittelin sekä montessoripedagogiikkaa käsitteenä, että sen keskeisimpiä ominaisuuksia. Tarkoituksenani oli luoda yhtenäinen kuva montessoripedagogiikasta ja tuoda esille, miten sen ominaiset opetustavat perustuvat lapsen kehityksen kulkuun. Menetelmät: Tutkielman menetelmäksi valikoitui narratiivinen kirjallisuuskatsaus, sillä tämä menetelmä mahdollisti aiheen kattavan koonnin eheäksi kokonaisuudeksi. Narratiivinen kirjallisuuskatsaus salli aineistojen laajan käytön ilman tiukkoja valintakriteereitä. Aineisto koostui englanninkielisistä vertaisarvioiduista artikkeleista. Mukaan valikoitui kolme tutkimusartikkelia ja kaksi arvosteluartikkelia. Tulokset ja johtopäätökset: Aineistoissa montessoripedagogiikka osoittautui tieteellisiin tuloksiin perustuvaksi ja montessorivälineet näyttäytyivät lapsen oppimista ja kehitystä tukevina. Erityisesti montessorivälineisiin liittyvä toistaminen oli todettu erityisen hyödylliseksi lapsen kehityksen ja oppimisen kannalta. Tutkimuksissa lasten herkkyyskaudet nähtiin lapsen oppimista ohjaavina ja montessorivälineet vastauksena näihin kausiin.
-
(2025)Tarkastelen tutkimuksessani, millaista myötätunto on varhaiskasvatuksessa, sekä miten myötätuntoa tuetaan. Tutkimukysymykset ovat seuraavanlaiset: Millaista myötätunto on varhaiskasvatuksessa? Sekä: Miten myötätuntoa tuetaan varhaiskasvatuksessa? Myötätunto on nouseva ilmiö varhaiskasvatusta koskevissa tutkimuksissa, jota on tutkittu esimerkiksi: myötätuntotekojen rakentumisen näkökulmasta (Salmi, Rajala & Lipponen, 2022) ja myötätuntoisen kosketuksen merkityksen näkökulmasta (Cekaite & Bergnehr, 2018). Näissä molemmissa tutkimuksissa, kuten monessa muussakin on korostunut myötätunnon tärkeys. Aikaisemmassa tutkimuksessa on vahvistettu, kuinka vähäistä myötätuntoon liittyvä tutkimus on varhaiskasvatuksessa (Lipponen, Rajala & Hilppö, 2018). Tutkimusmenetelmänä tässä tutkimuksessa toimi haastattelumenetelmä ja tarkemmin teemahaastattelu. Haastateltavia haettiin sähköpostitse infokirjeellä. Tutkimukseen osallistui kaksi haastateltavaa, joista molemmilla on kasvatustieteiden tutkinto. Toisella haastateltavalla oli varhaiskasvatuksen opettajan tutkinnon lisäksi varhaiskasvatuksen erityisopettajan lisätutkinto. Haastattelut pidettiin päiväkodissa joulukuussa 2024. Haastatteluiden kesto oli yhteensä 52 minuuttia (21 ja 31 minuuttia) ja litteroinnin jälkeen tekstiä kertyi 13 sivullista. Aineisto analysoitiin teema-analyysillä ja muodostetuista teemoista luotiin taulukko ylä- ja alateemoista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että myötätunto on varhaiskasvatuksen arjessa vahvasti läsnä ja sitä näkyy arjen monissa tilanteissa. Lohdutustilanteissa nousee myötätunnon merkitys vahvasti esille, jossa korostuu myös sensitiivinen toiminta ja lähestyminen. Myötätuntoa tuetaan arjen erilaisissa tilanteissa, joissa varhaiskasvattajan mallintaminen ja sanoitus on erityisen tärkeässä roolissa. Myötätuntoa tuetaan myös suunnitellussa toiminnassa tukemalla siihen liittyviä alueita. Toimintaa ei kuitenkaan suunnitella niin, että tavoitteena olisi suoraan tukea myötätuntoa.
-
(2025)Tutkielmassa tarkastellaan korkeakouluopiskelijoihin ja heidän toimeentuloonsa liitettyjä merkityksiä eduskunnan täysistunnoissa. Tarkastelen keskustelua suomalaisen koulutuspolitiikkaa ohjaavien diskurssien, mahdollisuuksien tasa-arvon ja inhimillisen pääoman näkökulmista. Tutkielman aineistoksi valittu opposition tekemä välikysymys syksyllä 2023 liittyen nuorten tulevaisuuteen pitää sisällään merkitysten diskursiivista rakentumista liittyen vaatimuksiin, jossa keynesiläisen hyvinvointivaltion käsitys mahdollisuuksien tasa-arvon materiaalisesta turvaamisesta, ja inhimillinen pääoma schumpterilaisen hyvinvointivaltion ensisijaisena funktiona näyttäytyy vaatimuksia taustoittavina tekijöinä. Käytän aineiston analyysissa post-strukturalistista poliittisen artikulaation teoriaa, joka pohjautuu Ernesto Laclaun (2005) ja Chantal Mouffen populistisen artikulaation teoriaan. Post-strukturalistinen poliittisen artikulaation teoriassa merkityksenantoja tarkastellaan rinnasteisuuden ketjun, erontekojen, kelluvien ja tyhjien merkitsijöiden sekä hegemonian käsitteen avulla. Tutkimuskysymys pyrkii vastaamaan seuraavaan kysymykseen: Millaisia merkityksiä kansanedustajat liittävät korkeakouluopiskelijoihin ja heidän toimeentuloonsa? Välikysymystä koskevat puheenvuorot jakautuivat käsittelemään mielenterveyttä ja julkista talout-ta sekä niiden suhdetta toisiinsa kelluvan ja tyhjän merkitsijän sekä hegemonisen diskursiivisen tilan kehyksissä. Mielenterveyttä ja julkisen talouden tulevaisuutta käsittelevät puheenvuorot jakautuivat lopulta viiden eri rinnasteisuuden ketjun ja eronteon merkityskenttiin, jotka käsittelivät leikkausten vaikutusta nuoriin, välikysymyksen oikeutusta, velkaa, mielenterveyden yhteiskunnallista merkitystä ja leikkausten ja veronkevennysten välistä suhdetta. Rinnasteiset ketjut ja eronteot ilmaisivat korkeakouluopiskelijoihin ja toimeentuloon liitettyjä diskursiivisia inhimilliseen ja mah-dollisuuksien tasa-arvoon perustuvia merkityksiä, joissa mielenterveys ilmeni tulkintani mukaan monimerkityksellisyyden vuoksi kelluvaan jäävänä merkitsijänä. Tyhjäksi merkitsijäksi osoittautui tukintani mukaan tulevaisuus, jota pyrittiin täyttämään erilai-silla optimistisia tai uhkakuvia maalailevilla argumenteilla. Kelluvan ja tyhjän merkitsijän analyysin perusteella hegemoniseksi osoittautui uusliberaalin rationaliteetin logiikka, joka rakensi keskustelussa mielenterveyden kelluvuudelle ja tulevaisuuden tyhjyydelle ennakoitavissa ja hallittavissa olevan kehyksen markkinaliberalistisella diskurssilla.
-
(2025)Tavoitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten tyttöjen ja vulvallisten sukuelimistä ja seksuaalisesta nautinnosta kerrotaan yläkoulun terveystiedon oppikirjassa vuodelta 2024. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vulvallisten nautintoa ei ole tuettu riittävästi terveystiedon oppikirjoissa esimerkiksi jättämällä mielihyvän kannalta olennainen klitoris esittelemättä tai kertomalla rajoittuneita käsityksiä seksiakteista tai tyttöjen seksuaalisesta toimijuudesta. Taustakontekstina tutkimukselle on tyttöjen historiallisesti huonompi asema seksuaalioikeuksien, nautinnon ja niitä tukevan tiedon suhteen. Menetelmät. Toteutin laadullisen tutkimuksen, jossa tutkin empiirisesti Sanoma Pron kustantamaa yläkoulun terveystiedon oppikirjaa Lähde 7–9 Terveystieto (OPS 2016, painos 2024). Käytin kriittisen diskurssianalyysin menetelmää, jossa havainnoin sanavalintojen ja sanomatta jätettyjen tietojen merkitystä tyttöjen ja vulvallisten nautinnolle ja ymmärrykselle omista sukuelimistään. Diskurssianalyysia pohjustaa sosiaalisen konstruktivismin teoriasuuntaus, jonka mukaan todellisuus rakentuu sosiaalisissa ja kielellisissä käytänteissä. Painotin analyysia tyttöjen ja vulvallisten seksuaalisen hyvinvoinnin kannalta ongelmallisiin sisältöihin, joita vertasin pojista ja miestyypillisistä kehoista kerrottaviin tietoihin. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimassani oppikirjassa Lähde 7–9 Terveystieto ei ollut aiempiin tutkimuksiin verrattuna yhtä ehdottomia narratiiveja tyttöjen nautinnosta. Oppikirjan voi kuitenkin nähdä ylläpitävän vulvallisten sukuelimistä koettavaa häpeää, joka estää heidän nautintoaan. Klitoris mainittiin, mutta sen rakennetta ei esitelty, vaikka niin tehtiin vastaavista miestyypillisistä sukuelimistä. Anatomisessa kuvassa klitoris näytettiin virheellisesti vain sen ulkoisina osina. Tekstissä ei kuvattu vulvan häpyhuulia tai niiden muutoksia murrosiässä toisin kuin peniksen ja kivesten osalta tehtiin. Vulvallisten kiihottumisnesteen alkuperää ei selitetty, mutta peniksellisen siemennesteen muodostuminen esiteltiin. Seksiaktien tai pornon määrittely ei tukenut tyttöjen nautintoa, mutta selitysten kapeus ei ollut sukupuolisidonnaista.
-
(2025)Tavoitteet. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vanhojentanssimekon ompeluprosessissa yhdistetään asiakkaan (tanssijan) toiveet ja ompelijan tekninen osaaminen, millaisia haasteita syntyy työn suunnittelussa ja toteutuksessa toiselle henkilölle, sekä kuinka tärkeää kommunikaatio on suunnittelu- ja ompeluprosessin onnistumisessa. Tutkimus toteutettiin seuraamalla ompeluprosessia neljän sovituskerran aikana ja haastattelemalla asiakasta jokaisen sovituksen lopussa. Menetelmät. Haastattelut toimivat tutkimuksen pääasiallisena aineistona. Jokaisen sovituksen jälkeen asiakkaalle esitettiin seuraavat kysymykset: 1. Tyytyväisyys mekon istuvuuteen ja ulkonäköön. 2. Näkemykset siitä, onko omat toiveet huomioitu. 3. Kokemukset mekon käytettävyydestä ja liikkumisen mukavuudesta. Aineisto analysoitiin teemallisen analyysin avulla, tunnistaen keskeiset teemat, kuten asiakkaan tyytyväisyys, kommunikaation merkitys ja käytännön haasteet. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä käytettiin FEA-mallia (Functional, Expressive, Aesthetic), joka auttaa analysoimaan ja ymmärtämään vaatetuksen suunnitteluprosessia kolmen näkökulman kautta, joita ovat toiminnallisuus, ilmaisullisuus sekä esteettisyys. Tulokset ja johtopäätökset. Tutkimus osoitti, että vanhojentanssimekon onnistunut toteutus edellyttää tiivistä yhteistyötä ja jatkuvaa kommunikaatiota asiakkaan ja ompelijan välillä. Sovituskertojen aikana tapahtuva palautteenanto auttoi hienosäätämään mekkoa asiakkaan tarpeiden mukaiseksi, mikä korosti prosessin iteratiivisuutta. Ompelijan tekninen osaaminen ja kyky mukautua asiakkaan toiveisiin olivat avainasemassa lopputuloksen onnistumisessa.
-
(2025)Tavoitteet. Tutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä opetusmetodit motivoivat oppilaita varhaisessa vieraiden kielten opetuksessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös varhaisten vieraiden kielten opettajien pedagogisen osaamisen merkitystä oppilaiden motivoimisessa. Vieraita kieliä opiskellaan kouluissa vähenevissä määrin. Tämän takia on tärkeää selvittää, mitkä tekijät motivoivat oppilaita varhaisessa vieraiden kielten opetuksessa, jotta oppilaiden halukkuus opiskella vieraita kieliä säilyy tulevaisuudessakin. Tutkimuksessa esitellään oppilaita motivoi-via opetusmetodeja varhaisessa vieraiden kielten opetuksessa. Opettajan pedagogisen osaamisen merkitys varhaisessa vieraiden kielten opetuksessa tulee myös esitellyksi. Menetelmät. Tutkimus on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimus kartoittaa erilaisia oppilaita motivoiva opetusmetodeja varhaisessa vieraiden kielten opetuksessa sekä paneutuu opettajan pedagogisen osaamisen merkitykseen varhaisessa vieraan kielen ope-tuksessa. Tarkastelin niin englannin- kuin suomenkielisiä tutkimuksia. Aineisto kerättiin pää-osin englanninkielisiä hakutermejä käyttäen, mutta myös suomenkielisiä hakutermejä hyö-dyntäen. Aineistoa kerättiin eri tietokannoista. Tutkimus pyrkii antamaan mahdollisimman laa-jan yleiskuvan tutkittavasta ilmiöstä. Tulokset ja johtopäätökset. Varhaisen vieraan kielen opettajan pedagogiset taidot ovat keski-össä vieraiden kielten opetuksessa. Pedagogisiin taitoihin kuuluu opettajan heittäytymiskyky työhön ja varhaiskasvatuksen pedagogiset taidot. Opettajan tulee innostaa oppilaitaan ja olla halukas kehittämään omaa osaamistaan. Myös varhaisen vieraan kielen opettajan valitsemat opetusmetodit vaikuttavat ratkaisevasti oppilaiden motivaatioon. Motivoivia opetusmetodeja ovat muun muassa erilaiset pelit ja leikit, tarinoiden hyödyntäminen opetuksessa sekä rooli-leikit. Opetusmetodien tulee olla interaktiivisia, rohkaisevia ja niiden tulee olla oppilaiden ikä-tasolle kohdennettuja. Varhaisen vieraan kielen opettajan tulee ottaa oppilaiden persoonalli-suus, kyvykkyys ja erilaiset oppimistyylit huomioon opetusmetodeja valittaessa.
-
(2025)Hyvinvointi on laaja ja moniselitteinen käsite, joka pitää sisällään muun muassa ihmisen psyykkisen, sosiaalisen ja fyysisen terveyden sekä onnellisuuden. Lasten kohdalla on tärkeää tarkastella myös kouluhyvinvointia, sillä koulu toimii kodin lisäksi hyvin merkityksellisenä lapsen elinympäristönä. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ne oppilaat, jotka saavat erityistä tukea, eivät ole niin hyvinvoivia kuin vertaisensa. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, mitkä tekijät ovat yhteydessä erityistä tukea saavien oppilaiden kouluhyvinvointiin ja mitkä tekijät painottuvat juuri erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineistoksi valikoitui viisi englanninkielistä tutkimusartikkelia, joissa tutkittiin erityistä tukea saavien oppilaiden hyvinvointia moniulotteisesti ja koulun kontekstissa. Aineiston sisältöanalyysi toteutettiin teema-analyysina. Teema-analyysin avulla tunnistettiin erityistä tukea saavien oppilaiden kouluhyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Lisäksi teemoja analysoitiin Konun ja Rimpelän (2002) luoman koulun hyvinvointimallin näkökulmasta. Tutkimustulosten mukaan erityistä tukea saavat oppilaat olivat tyytymättömimpiä ystävyyssuhteisiinsa ja muuhun saamaansa sosiaaliseen tukeen koulussa sekä koulumenestykseensä. Erityistä tukea saavilla oppilailla oli heikompi itsetunto ja resilienssi. He myös kohtasivat koulussa enemmän kiusaamista kuin vertaisensa. Konun ja Ripmelän (2002) mallista esiin nousi sosiaalisten suhteiden osa-alue. Koulussa olisi syytä painottaa sosioemotionaalisten ja mielenterveystaitojen opettamista ja vahvistamista. Erityisen tuen oppilaiden kouluhyvinvointia olisi syytä tutkia lisää erilaisissa erityisopetuksen konteksteissa, kuten osa-aikaisessa erityisopetuksessa sekä luokkamuotoisessa kokoaikaisessa erityisopetuksessa.
-
(2025)Tavoitteet. Tutkielman tavoitteena on perehtyä siihen, miten organisaatioiden työntekijät kokevat työssään organisaation oppimisen Argyriksen ja Schönin (1978) alkuperäisen teorian, sekä sen päälle rakennettujen teorioiden avulla. Lisäksi tutkimus perehtyy työntekijöiden kokemukseen organisaatiomuistin kehityksestä ja sen merkityksestä organisaation oppimiseen. Aikaisempi tutkimus aiheesta on erittäin vähäistä. Menetelmät. Tutkielmaa varten haastateltiin kolmea kolmannella sektorilla toimivaa henkilöä. Aineiston keruu toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla, joiden runko ja tietosuojaseloste löytyy liitettynä tämän tutkielman lopusta. Aineisto äänitettiin nauhalle ja se litteroitiin Microsoft Wordin litterointityökalulla. Haastatteluiden tuloksiin perehdyttiin teema- analyysin avulla. Tulokset ja johtopäätökset. Voidaan vetää johtopäätös siitä, että kiinnostava toiminta ja matala hierarkia edistävät organisaation oppimista. Organisaatiomuistin takia olisi tärkeää, että pidempään mukana olevat toimijat saisivat jaettua tietoa eteenpäin. Lisäksi uusien toimijoiden täytyy olla perillä organisaation kulttuurista, jotta he voivat vaikuttaa sen toimintaan. Argyriksen & Schönin (1978) alkuperäisen teorian ja sen päälle rakennettujen teorioiden avulla tarkasteltu organisaatioiden oppiminen on hyvin riippuvainen organisaatiomuistista.
-
(2025)Anonyymi rekrytointi on keino, jota voidaan käyttää muun muassa rekrytointiprosessien yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Anonyymi rekrytointi on ollut esillä enemmän viimeisimpinä vuosina ja rekrytointiprosessien yhdenvertaisuuteen on kiinnitetty koko ajan enemmän huomiota. Rekrytointitapaa on tutkittu toistaiseksi melko vähän ja aikaisempi tutkimustieto on melko ristiriitaista – anonyymin rekrytoinnin on nähty parantavan yhdenvertaisuutta rekrytoinneissa, mutta myös heikentävän sitä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tutkia anonyymin rekrytoinnin mahdollisuuksia, haasteita sekä tulevaisuutta. Kirjallisuuskatsaus toteutettiin systemaattisesti. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tehtävänä on esimerkiksi tutkia aikaisemman tutkimustiedon johdonmukaisuutta sekä tutkimuksen kehitystä. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin kahden eri tietokannan avulla. Lopulta kirjallisuuskatsaukseen valittiin yhteensä viisi artikkelia analysoitavaksi. Koska aikaisempaa tutkimusta on saatavilla melko vähäisesti, aineiston tarkastelukohdat sekä tutkimusjoukot olivat keskenään melko erilaisia. Aineiston perusteella selvisi, että etenkin työnhakijat ovat yleisesti tyytyväisiä anonyymiin rekrytointiin ja rekrytointitavan käyttö voi rohkaista hakijoita hakemaan työpaikkaa. Anonyymi rekrytointi keräsi kannatusta erityisesti naisilta sekä maahanmuuttajataustaisilta työnhakijoilta. Toisaalta anonyymiin rekrytointiin suhtauduttiin erityisesti rekrytoijien puolesta negatiivisesti. Rekrytoijat näkivät rekrytointipäätösten olevan hankalampi tehdä, kun työhakemuksilta puuttui tietoja työnhakijasta. Lisäksi selvisi, että rekrytoijat saattavat aliarvioida sitä, miten ennakkoluulot vaikuttavat heidän päätöksiinsä. Tulevaisuuden osalta ehdotettiin, että rekrytoijia tulisi kouluttaa ennakkoluuloista sekä rekrytointisyrjinnästä. Lisäksi anonyymista rekrytoinnista voisi omaksua piirteitä työnhakuun - esimerkiksi kuvan peittäminen työhakemukselta voi olla eräs matalan kynnyksen tapa luoda yhdenvertaisempaa rekrytointia.
Now showing items 1-20 of 3989