Browsing by Subject "rehu"
Now showing items 1-4 of 4
-
(2020)Maapallon väkiluvun kasvu lisää ruoantuotannon tarvetta ja lisääntyvä eläinperäisten ravintoaineiden kulutus tarkoittaa myös lisääntyvää rehun tarvetta. Maapallon rajallisten luonnonvarojen vuoksi tuotantoeläinten ruokintaan tarvitaan rehulähteitä, joiden ympäristövaikutukset ovat nykyistä pienempiä. Munintakanojen ruokinnassa hyönteisrehua on tutkittu potentiaalisena korvikkeena muille tällä hetkellä saatavilla oleville proteiinirehuille. Hyönteiset ovat proteiinipitoisia ja niiden aminohappokoostumus vastaa varsin hyvin kanojen tarpeita. Etenkin Hermetia illucens -toukista valmistettu rehu vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta korvaamaan täysin tai ainakin osittain nykyisin yleisesti käytettyjä soija- ja kalajauhorehuja. Ruokintakokeissa H. illucens -toukkarehulla on korvattu muita proteiinirehuja ilman haitallisia vaikutuksia munintakanojen tuotantotuloksiin, kananmunien laatuun tai lintujen hyvinvointiin. Hyönteisrehu näyttäisi edistävän kanojen terveyttä, minkä arvellaan johtuvan hyönteisten sisältämästä kitiinistä. H. illucens -toukkien ravintoainekoostumus vaihtelee niiden syömästä ravinnosta riippuen. Toukkien proteiinipitoisuus on noin 31–46 % kuiva-aineesta ja poistamalla ylimääräistä rasvaa pitoisuus nousee jopa 65,5 %:iin. Toukat sisältävät lisäksi runsaasti munintakanoille tärkeää kalsiumia. Hyönteisrehun soveltuvuutta arvioitaessa tulee huomioida myös siihen liittyvät biologiset ja kemialliset riskit. Hyönteisten omat taudinaiheuttajat ovat harmittomia selkärankaisille, mutta hyönteiset voivat toimia selkärankaisille haitallisten mikrobien välittäjinä. Kemiallisia riskejä aiheuttavat raskasmetallien, toksiinien, lääkeaineiden ja muiden kemikaalien kertyminen hyönteisiin. Tärkeimpiä riskeihin vaikuttavia tekijöitä ovat kasvatettava hyönteislaji, hyönteisten keräysvaihe ja ravinto, tuotantoympäristö sekä hyönteisraaka-aineen käsittelymenetelmät. Näistä suurin merkitys on hyönteisten syömällä ravinnolla. Hyönteistuotannon haasteita ovat vakiintuneiden käytäntöjen ja automatisoinnin puute, runsas käsityön määrä, tuotannon pienimuotoisuus sekä korkeat yksikkötuotannon kustannukset. Ollakseen kilpailukykyinen vaihtoehto muille siipikarjan proteiinirehuille tulee hyönteisrehun hintatasoa saada nykyistä alemmaksi. Vieraslajeja kasvatettaessa hyönteisten karkaaminen voi puolestaan uhata luonnon ekosysteemejä. Hyönteiset ovat tehokkaita rehunkäyttäjiä ja niiden kasvatus on ekologisempaa kuin maanviljelys. Useat hyönteiset kykenevät hyödyntämään erilaisia ravintolähteitä varsin monipuolisesti ja hyönteisten ravintona on mahdollista hyödyntää elintarviketuotannon sivuvirtoja, kuten kasvien kuorijätteitä, mikä tukee kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Kasvatettavien hyönteisten ravintona käytetään tällä hetkellä pääasiassa viljaraaka-aineita, jotka kelpaisivat muidenkin tuotantoeläinten tai ihmisten ravinnoksi, ja ruokinnan kestävyyttä voitaisiin parantaa käyttämällä hyväksi elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Tuontisoijan korvaaminen kotimaisesti tuotetulla hyönteisrehulla lisäisi myös Suomen proteiiniomavaraisuutta.
-
(2020)Maapallon väkiluvun kasvu lisää ruoantuotannon tarvetta ja lisääntyvä eläinperäisten ravintoaineiden kulutus tarkoittaa myös lisääntyvää rehun tarvetta. Maapallon rajallisten luonnonvarojen vuoksi tuotantoeläinten ruokintaan tarvitaan rehulähteitä, joiden ympäristövaikutukset ovat nykyistä pienempiä. Munintakanojen ruokinnassa hyönteisrehua on tutkittu potentiaalisena korvikkeena muille tällä hetkellä saatavilla oleville proteiinirehuille. Hyönteiset ovat proteiinipitoisia ja niiden aminohappokoostumus vastaa varsin hyvin kanojen tarpeita. Etenkin Hermetia illucens -toukista valmistettu rehu vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta korvaamaan täysin tai ainakin osittain nykyisin yleisesti käytettyjä soija- ja kalajauhorehuja. Ruokintakokeissa H. illucens -toukkarehulla on korvattu muita proteiinirehuja ilman haitallisia vaikutuksia munintakanojen tuotantotuloksiin, kananmunien laatuun tai lintujen hyvinvointiin. Hyönteisrehu näyttäisi edistävän kanojen terveyttä, minkä arvellaan johtuvan hyönteisten sisältämästä kitiinistä. H. illucens -toukkien ravintoainekoostumus vaihtelee niiden syömästä ravinnosta riippuen. Toukkien proteiinipitoisuus on noin 31–46 % kuiva-aineesta ja poistamalla ylimääräistä rasvaa pitoisuus nousee jopa 65,5 %:iin. Toukat sisältävät lisäksi runsaasti munintakanoille tärkeää kalsiumia. Hyönteisrehun soveltuvuutta arvioitaessa tulee huomioida myös siihen liittyvät biologiset ja kemialliset riskit. Hyönteisten omat taudinaiheuttajat ovat harmittomia selkärankaisille, mutta hyönteiset voivat toimia selkärankaisille haitallisten mikrobien välittäjinä. Kemiallisia riskejä aiheuttavat raskasmetallien, toksiinien, lääkeaineiden ja muiden kemikaalien kertyminen hyönteisiin. Tärkeimpiä riskeihin vaikuttavia tekijöitä ovat kasvatettava hyönteislaji, hyönteisten keräysvaihe ja ravinto, tuotantoympäristö sekä hyönteisraaka-aineen käsittelymenetelmät. Näistä suurin merkitys on hyönteisten syömällä ravinnolla. Hyönteistuotannon haasteita ovat vakiintuneiden käytäntöjen ja automatisoinnin puute, runsas käsityön määrä, tuotannon pienimuotoisuus sekä korkeat yksikkötuotannon kustannukset. Ollakseen kilpailukykyinen vaihtoehto muille siipikarjan proteiinirehuille tulee hyönteisrehun hintatasoa saada nykyistä alemmaksi. Vieraslajeja kasvatettaessa hyönteisten karkaaminen voi puolestaan uhata luonnon ekosysteemejä. Hyönteiset ovat tehokkaita rehunkäyttäjiä ja niiden kasvatus on ekologisempaa kuin maanviljelys. Useat hyönteiset kykenevät hyödyntämään erilaisia ravintolähteitä varsin monipuolisesti ja hyönteisten ravintona on mahdollista hyödyntää elintarviketuotannon sivuvirtoja, kuten kasvien kuorijätteitä, mikä tukee kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Kasvatettavien hyönteisten ravintona käytetään tällä hetkellä pääasiassa viljaraaka-aineita, jotka kelpaisivat muidenkin tuotantoeläinten tai ihmisten ravinnoksi, ja ruokinnan kestävyyttä voitaisiin parantaa käyttämällä hyväksi elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Tuontisoijan korvaaminen kotimaisesti tuotetulla hyönteisrehulla lisäisi myös Suomen proteiiniomavaraisuutta.
-
(2018)Siipikarjanlihan kulutus on globaalissa kasvussa. Tällä hetkellä soija on siipikarjan pääasiallinen valkuaisrehu, mutta sen viljelyalan kasvattaminen kuluttaa luonnonvaroja kestämättömällä tavalla. Useiden kotimaisten palkokasvien käyttöä taas rajoittavat niiden sisältämät haitta-aineet. Hyönteisissä on korkea raakavalkuaispitoisuus ja ne ovat siipikarjan luontaista ravintoa. Hyönteisistä tehdyn valkuaisrehun syöttäminen siipikarjalle on toistaiseksi TSE-asetuksen ((EY) N:o 999/2001) nojalla kielletty. Kokeessa tutkittiin jauhopukin toukista (T.molitor) valmistetun rehun vaikutusta broilerien kasvuun ja rehuhyötysuhteeseen. Lisäksi analysoitiin hyönteisrehun näennäinen ohutsuolisulavuutta ja ravintoaineiden pidättymistä. Tutkimus toteutettiin Ross 308 -broilereilla (n=192). Lintuja kasvatettiin lattiahäkeissä 35 päivää, josta kasvatuskokeen osuus oli 21 päivää. Kasvatuskoetta varten linnut jaettiin kolmeen ryhmään, joista kontrolli sai valkuaisrehuna soijarouhetta. Kahdella ryhmällä soijaa korvattiin asteittain toukkarehulla (Ynsect) siten, että hyönteisten osuus oli joko 10 % (ryhmä I) tai 15 % (ryhmä II). Ohutsuolisulavuus ja ravintoaineiden pidättyminen mitattiin merkkiainemenetelmällä (TiO2). Broilerit eivät saaneet rehussaan aminohappotäydennystä. Toukkarehun sisälsi soijaa enemmän raakavalkuaista, raakarasvaa ja raakakuitua. Linnut kuitenkin kasvoivat toukkarehulla selvästi kontrollia hitaammin ja syönti oli alhaisempi. Myös rehuhyötysuhde oli paras kontrolliryhmässä (p<0,0001). Ryhmä II lopetettiin ennen sulavuuskoetta heikon kasvun vuoksi (ka 21 pvän punnituksessa 411 g vrt. kontrolli 757 g). Typen ja kuiva-aineen sulavuus oli koeryhmällä alhaisempi (p <0,0001) kuin kontrollilla. Typen sulavuutta heikentää todennäköisesti jauhopukin toukkien sisältämä kitiini. Aminohappojen näennäisessä ohutsuolisulavuudessa ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja. Tutkimuksen perusteella jauhopukin toukat voivat olla potentiaalinen valkuaisrehu siipikarjalle, mutta osuuden tulisi olla selvästi alle 10 %.
-
(2013)The literature review focused on the chemistry, uses, occurrence and toxicology of pesticide residues. Emphasis was placed on residue analytics and GC-MS/MS-methods. The aim of this study was to develop a reliable and reproducible GC-MS/MS-multi residue method for the determination of pesticide residues in poultry feed. First, two available sample preparation methods were compared. The methods chosen for comparison were QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) based on dispersive solid phase extraction (dSPE) and a liquid-liquid extraction method. In the former, the residues were extracted with water-acetonitrile mixture and the content of the dSPE tube containing MgSO4 was added to the extract to induce the liquid-liquid partitioning of the residues. The extract was then cleaned with primary and secondary amine (PSA) and octadecylsilane (C18) absorbents, filtered and analysed by GC-MS/MS. Based on the comparison, the QuEChERS method was chosen for the validation experiments. The QuEChERS method was proven to be a quick and simple method that provided better trueness than the other compared method. The repeatability was sufficient for 54 residue compounds. However, the recovery was between 70-120 % for 28 analytes and mainly less than 70 % for the remaining compounds. The limit of quantification was 0.01 mg/kg for 48 analytes. The developed multi residue method can be used for reliable and reproducible determination of 24 pesticide residues in poultry feed whereas the assessment of the method for the remaining compounds will be continued. After a more comprehensive evaluation, the method can be applied for other feed matrices in future multi residue studies.
Now showing items 1-4 of 4