Browsing by Subject "migraatio"
Now showing items 1-4 of 4
-
(2021)Maisterintutkielma keskittyy pronssikautiseen Jamnaja-kulttuurin hautauksista kerättyjen radiohiiliajoitusten analysoimiseen erilaisilla menetelmillä. Muun muassa ajoituksia käsitellään OxCal 4.4, CalPal ja ArcGIS ohjelmissa. CalPal:in oiva Chronology composer-toiminto järjestää ajoitukset kronologiseen järjestykseen, kun taas OxCal 4.4.-ohjelmassa radiohiiliajoituksia käsitellään tilastollisesti seuraavaa tutkimusvaihetta varten. Jamnaja-kulttuurin määritelmä on ollut pitkään keskustelun alla. Tutkijat ovat pitkään olleet hyvin eri mieltä siitä, minkälaiset hautaukset kuuluvat Jamnaja-kulttuuriin ja millaisia ne ovat olleet tätä aikaisemmin. Hyvin usein kivikautisia hautauksia luokitellaan jamnajaksi, vaikka niillä ei näyttäisi olevan mitään yhteyksiä siihen. Tutkielmassa on tärkeää rajoittaa jamnaja-kulttuurin määritelmää niin, että tulisi selväksi, mitä hautauksia otetaan mukaan seuraaviin analyyseihin, ja mitä hautauksia jätetään tutkimuksen ulkopuolelle. Työtä varten hautauksia on jaettu neljään ryhmään niiden keskeisten piirteiden perusteella. Tutkielman varsinainen osuus keskittyy ArcGIS-ohjelman tarjoamaan Kriging interpolointitoimintoihin. Näistä analyysiä varten on valittu Empirical Bayesian Kriging-malli, jonka avulla pystytään seuraamaan muita tuloksia kuin lineaarista ekspansiota. Kyseisessä metodissa arvioidaan tunnettujen pisteiden perusteella, minkälaisia arvoja tuntemattomat pisteet tutkimusalueella saisivat. Metodia yleensä käytetään korkeusmallien rakentamiseen, mutta tässä tapauksessa korkeuden arvot on korvattu radiohiiliajoituksilla. Metodilla suoritetaan kahdenlaista tutkimusta: yhdessä aineistoa on käsitelty laadullisesti, kun taas toisessa ei. Koska radiohiiliajoitukset yleensä kalibroinnin jälkeen esitetään kahden arvon välinä, ne täytyy analysoida tilastollisesti. OxCal-ohjelman Tau_Boundary-funktio mahdollistaa välien pienentämisen, jotta ajoituksien painotettuja ja tavallisia keskiarvoja voidaan käyttää. Metodi perustuu oletettuihin Jamnaja-kulttuurin ilmestymiseen ja loppumiseen. Radiohiiliajoitukset aiheuttavat kyseisessä analyysissä paljon virhemarginaaleja, joten niiden laatua tulee käsitellä tarkasti. Samalla tavalla kuin hautauksien tilanteessa, ajoitukset on jaettu neljään ryhmään, joissa on huomioitu perinteisen ja AMS-ajoittamisten ero, ”vanhan puun vaikutus”, allaseffekti sekä erilaisten laboratorioiden tuottama tieto. Kiovan laboratorio on pitkään säännöllisesti tuottanut virheellisiä ajoituksia, joten niitä käsitellään tutkielmassa harkiten. Tulevaisuudessa tutkimusta voi yhdistää sekä isotooppeihin että genetiikkaan. Yhteisellä panoksella Jamnaja-ekspansiosta syntyy täydennetty kuva, jota voidaan käyttää tulkitsemaan 5000 vuoden takaisia tapahtumia. Lisäksi tutkimusta voi laajentaa sisällyttämällä lisää eroavia piirteitä. Kuitenkin kattavaa tietopankkia varten tarvitaan lisää hyvänlaatuisia radiohiiliajoituksia, etenkin Ukrainan alueelta.
-
(2021)Maisterintutkielma keskittyy pronssikautiseen Jamnaja-kulttuurin hautauksista kerättyjen radiohiiliajoitusten analysoimiseen erilaisilla menetelmillä. Muun muassa ajoituksia käsitellään OxCal 4.4, CalPal ja ArcGIS ohjelmissa. CalPal:in oiva Chronology composer-toiminto järjestää ajoitukset kronologiseen järjestykseen, kun taas OxCal 4.4.-ohjelmassa radiohiiliajoituksia käsitellään tilastollisesti seuraavaa tutkimusvaihetta varten. Jamnaja-kulttuurin määritelmä on ollut pitkään keskustelun alla. Tutkijat ovat pitkään olleet hyvin eri mieltä siitä, minkälaiset hautaukset kuuluvat Jamnaja-kulttuuriin ja millaisia ne ovat olleet tätä aikaisemmin. Hyvin usein kivikautisia hautauksia luokitellaan jamnajaksi, vaikka niillä ei näyttäisi olevan mitään yhteyksiä siihen. Tutkielmassa on tärkeää rajoittaa jamnaja-kulttuurin määritelmää niin, että tulisi selväksi, mitä hautauksia otetaan mukaan seuraaviin analyyseihin, ja mitä hautauksia jätetään tutkimuksen ulkopuolelle. Työtä varten hautauksia on jaettu neljään ryhmään niiden keskeisten piirteiden perusteella. Tutkielman varsinainen osuus keskittyy ArcGIS-ohjelman tarjoamaan Kriging interpolointitoimintoihin. Näistä analyysiä varten on valittu Empirical Bayesian Kriging-malli, jonka avulla pystytään seuraamaan muita tuloksia kuin lineaarista ekspansiota. Kyseisessä metodissa arvioidaan tunnettujen pisteiden perusteella, minkälaisia arvoja tuntemattomat pisteet tutkimusalueella saisivat. Metodia yleensä käytetään korkeusmallien rakentamiseen, mutta tässä tapauksessa korkeuden arvot on korvattu radiohiiliajoituksilla. Metodilla suoritetaan kahdenlaista tutkimusta: yhdessä aineistoa on käsitelty laadullisesti, kun taas toisessa ei. Koska radiohiiliajoitukset yleensä kalibroinnin jälkeen esitetään kahden arvon välinä, ne täytyy analysoida tilastollisesti. OxCal-ohjelman Tau_Boundary-funktio mahdollistaa välien pienentämisen, jotta ajoituksien painotettuja ja tavallisia keskiarvoja voidaan käyttää. Metodi perustuu oletettuihin Jamnaja-kulttuurin ilmestymiseen ja loppumiseen. Radiohiiliajoitukset aiheuttavat kyseisessä analyysissä paljon virhemarginaaleja, joten niiden laatua tulee käsitellä tarkasti. Samalla tavalla kuin hautauksien tilanteessa, ajoitukset on jaettu neljään ryhmään, joissa on huomioitu perinteisen ja AMS-ajoittamisten ero, ”vanhan puun vaikutus”, allaseffekti sekä erilaisten laboratorioiden tuottama tieto. Kiovan laboratorio on pitkään säännöllisesti tuottanut virheellisiä ajoituksia, joten niitä käsitellään tutkielmassa harkiten. Tulevaisuudessa tutkimusta voi yhdistää sekä isotooppeihin että genetiikkaan. Yhteisellä panoksella Jamnaja-ekspansiosta syntyy täydennetty kuva, jota voidaan käyttää tulkitsemaan 5000 vuoden takaisia tapahtumia. Lisäksi tutkimusta voi laajentaa sisällyttämällä lisää eroavia piirteitä. Kuitenkin kattavaa tietopankkia varten tarvitaan lisää hyvänlaatuisia radiohiiliajoituksia, etenkin Ukrainan alueelta.
-
(2016)In the literature study paper manufacturing process and modification of wood fiber-based packaging materials were reviewed. The aim was to understand the properties of polyurethane (PU) and its suitability as an additive in fiber-based food packaging material. Also possibility of migration from food packaging materials and methods of migration analysis were reviewed. The aim of the experimental work was to examine if diisocyanates, phthalates or other substances migrate significantly from PU-impregnated wood fiber-based packaging material to cheese. The impact of storage conditions such as temperature, relative humidity (RH) and storage time on migration were examined. The base of the sample package was made of PU-impregnated fiber material (VTT Oy, Finland) and the cover film was BoPET/PE/PA/EvOH/PE-laminate (Wipak Oy, Finland). Slices of pasteurized hard Cheddar cheese (Wyke Farms Mature Cheddar, England) were packaged as samples. Migration was measured from the surface of the packaging materials and cheese using attenuated total reflection Fourier-transform infrared spectrometer (ATR-FT-IR) and from the head space of the samples using solid-phase microextraction coupled with gas chromatography and mass spectrometer (SPME-GC-MS). No diisocyanates were detected in any packaging material or cheese samples with either methods. A notable peak in the mass spectra of samples containing or having been in contact with PU was caused by 1,6-dioxacyclododecane-7,12-dione. Also one phthalate, diethyl phthalate (DEP) was detected with SPME-GC-MS in some of the samples. The peak areas of DEP decreased after two weeks storage at 10 °C, RH 56 % and 5 °C, RH 90 %, except for cheese. After four weeks storage under the warmest conditions (10 °C, RH 56 %) the peak areas increased for all the samples but decreased at the highest RH (90 %) for PU-fiber and the cheese in it. DEP was detected in almost every cheese sample packed in PU-fibre. DEP was also detected in fiber without PU. No diisocyanates or phthalates classified as harmful to human health were detected in this study. Based on the results of this migration study PU-impregnated fiber material would be safe to use in contact with food.
-
(2016)In the literature study paper manufacturing process and modification of wood fiber-based packaging materials were reviewed. The aim was to understand the properties of polyurethane (PU) and its suitability as an additive in fiber-based food packaging material. Also possibility of migration from food packaging materials and methods of migration analysis were reviewed. The aim of the experimental work was to examine if diisocyanates, phthalates or other substances migrate significantly from PU-impregnated wood fiber-based packaging material to cheese. The impact of storage conditions such as temperature, relative humidity (RH) and storage time on migration were examined. The base of the sample package was made of PU-impregnated fiber material (VTT Oy, Finland) and the cover film was BoPET/PE/PA/EvOH/PE-laminate (Wipak Oy, Finland). Slices of pasteurized hard Cheddar cheese (Wyke Farms Mature Cheddar, England) were packaged as samples. Migration was measured from the surface of the packaging materials and cheese using attenuated total reflection Fourier-transform infrared spectrometer (ATR-FT-IR) and from the head space of the samples using solid-phase microextraction coupled with gas chromatography and mass spectrometer (SPME-GC-MS). No diisocyanates were detected in any packaging material or cheese samples with either methods. A notable peak in the mass spectra of samples containing or having been in contact with PU was caused by 1,6-dioxacyclododecane-7,12-dione. Also one phthalate, diethyl phthalate (DEP) was detected with SPME-GC-MS in some of the samples. The peak areas of DEP decreased after two weeks storage at 10 °C, RH 56 % and 5 °C, RH 90 %, except for cheese. After four weeks storage under the warmest conditions (10 °C, RH 56 %) the peak areas increased for all the samples but decreased at the highest RH (90 %) for PU-fiber and the cheese in it. DEP was detected in almost every cheese sample packed in PU-fibre. DEP was also detected in fiber without PU. No diisocyanates or phthalates classified as harmful to human health were detected in this study. Based on the results of this migration study PU-impregnated fiber material would be safe to use in contact with food.
Now showing items 1-4 of 4